Jaroslav Foglar měl sice doma psací stůl i psací stroj, ale většinu svých knih doma nenapsal. Putoval různě po Praze, kde měl klid na práci a kde měl šanci rozvíjet svou fantazii. Jelikož bydlel na Vinohradech v Korunní ulici č. 16, jeho kroky nejčastěji vedly právě do nedalekých parků.
Foglar měl nejoblíbenější tři místa v Praze 2. A to Riegrovy sady, kde to měl nejblíže od domu, pak to byly Havlíčkovy sady, kde sedával pro pěkný výhled nad zídkou nad vinicí a také u umělé skály, a třetí místo, na kterém bohužel lavičku neobjevíte, je kousek od Zvonařky, kde sledoval projíždějící vlaky,“ prozradil Roman Šantora ze Skautské nadace Jaroslava Foglara, který inicioval celý projekt.
Video
Video se připravuje ...

Představení laviček Jaroslava Foglara Eva Fornálová

Foglar na dětském hřišti? 

Na dvou ze tří zmiňovaných míst teď objevíte vyřezávané lavičky. Ty však nestojí přímo na důlku, kde spisovatel sedával. „Rozhodli jsme se je zasadit tematicky na dětská hřiště, abychom inspirovali malé děti,“ vysvětlil Šantora. Součástí lavičky je totiž i totem, na kterém visí informace o jednotlivých knihách, které na daném místě Foglar tvořil. A zároveň zde nechybí ani pobídka ke hře foglarovské venkovní hry s vysvětlenými pravidly.
První lavičku objevíte konkrétně v Riegrových sadech na dětském hřišti U Draka, ta je věnována Hochům od Bobří řeky. Druhá lavičku na téma Chata v Jezerní kotlině pak stojí v Havlíčkových sadech na dětském hřišti U Štiky.
Proč jsou ale lavičky jen na dvou ze tří míst? Na třetím jeho oblíbeném místě nyní stojí obytný dům, který městské části nepatří. „Rádi do budoucna nainstalujeme i další lavičky na počest Jaroslava Foglara. Je totiž důležité mít pro děti silné vzory, které v dnešní době postrádáme,“ vysvětlila starostka Prahy Jana Černochová, která při slavnostním křtu pobídla skauty, aby navrhli případně jiné odpovídající místo, kde by mohli děti inspirovat tímto velkým skautským vzorem.

Nejen na Vinohradech

Praha 2 ale nebude jediným místem, kde bude možné vyřezávané lavičky Jaroslava Foglara potkat. „Rádi bychom, aby další lavičky vznikly na místech, na kterých dále tvořil. Zatím je ale vše v jednání. Prozatím můžeme prozradit, že na Praze 1 by se měly objevit ty se stínadelskou tematikou,“ svěřil Šantora. Jedna vyřezávaná lavička vyjde na 18 tisíc korun.

Jaroslav Foglar

Jaroslav Foglar se narodil 6. července 1907. Byl to nadšený spisovatel literatury pro mládež a významná osobnost českého skautského hnutí. Vedl také oddíl Pražskou Dvojku na Vinohradech, kde žil se svou maminkou. Nejvíce jej proslavily jeho spisovatelské počiny – Rychlé šípy, Hoši od Bobří řeky, Přístav volá, Chata v Jezerní kotlině nebo také Záhada hlavolamu. Tematické lavičky upozorňují i na nová vydání knih, kdy se po mnoha letech vyřešily porevoluční majetkové spory.
Fotogalerie
26 fotografií