Celý plán na vznik nového parku měl dobrý záměr. V Krohově ulici totiž pomalu chátral areál, jenž byl vytvořen z dřevotřísky. Podle radního Romana Mejstříka (ANO) byl pro jezdce nebezpečný a rekonstrukce stávajícího parku tomu měla zamezit.

„Rozhodli jsme se, že zachováme park a dřevotřískové prvky nahradíme betonem. S místními jsme jednali. A doposud jsem nezaznamenal, že by někomu skatepark vadil nebo by si stěžoval na hluk,“ sdělil pro Blesk.cz iniciátor opravy radní Roman Mejstřík (ANO).

Nebezpečné chování

Podle spolku Naše Baba, ale k žádnému jednání místních s radnicí nedošlo a s parkem nesouhlasí: „Jedná se o cizorodý prvek v klidné, rezidenční oblasti, který vnáší nekontrolovaný příliv příslušníků skateové komunity do čistě obytné oblasti. S tím je spojena vyšší míra dopravního rizika. Celé skupiny skateařů jezdí po silnicích v oblasti Baby a sjíždí hanspaulský kopec ulicí Na Šťáhlavce v plném silničním provozu,“ komentuje situaci předseda spolku Petr Kališ.

Nový skatepark vzbuzuje silné emoce u místních obyvatel.
Autor: MČ Praha 6

Podle vyjádření spolku dochází ke zraněním i na samotném hřišti. Obyvatelům pak vadí chování skejťáků a hluk, který se z parku rozléhá. Navrhují proto jeho silnou regulaci: „Co do otevírací doby, počtu návštěvníků, kamerový systém a zabezpečení elektronické i faktické,“ říká Kališ. Uvítali by i správce, který by na jezdce dohlížel.

Tuctové hřiště

Sami skejťáci se návrhům na nové hřiště nejdříve vysmáli. Na konci července v roce 2017 uveřejnil radní Mejstřík (ANO) podobu nového parku na svém facebookovém profilu. Podle skateboardistů měl, ale velké nedostatky: „ Investice přes 6 milionů je skvělá věc, za to klobouk dolu. Ale hned na první pohled se tenhle park zařadí mezi desítky tuctových parků, které jsou po celé republice. Jasným příkladem jsou parky v Řepích, nebo na Kladně. Tyto parky vypadají na první pohled skvěle, ale po svezení zjistíte, že ten park není tak dobrý, jak vypadá. Špatné sklony rádiusů, neexistující návaznosti a tak dále,“ stěžoval si v komentáři Tomáš Kašpar.

Po následné diskuzi se stavební firmou Mystic Constructions tak došlo k bezplatné nápravě. Odstraněné byly zejména dělící spáry, které bránily v plynulé jízdě. Skatový park byl slavnostně otevřený v neděli 9. září 2018. Podle místních se ale do něj skejťáci sjížděli už v květnu během výstavby.

Fotogalerie
5 fotografií