Provoz v pátek kolem osmé hodiny večer zastavilo přes padesát metrů poškozených kolejí v zatáčce ze Spálené na Národní ulici. „Došlo k nevratnému poškození v podobě několikanásobně počínajícího lomu, který již neumožňoval opravný zásah,“ vysvětlila Blesku Aneta Řehková, mluvčí Dopravního podniku Praha. Havarijní stav byl zjištěn při pravidelné prohlídce. K poškození kolejnic došlo provozem, který je na místě vysoký nejen v českém, ale i v evropském měřítku,“ uvedl Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta tramvaje DPP.
Na místě makají dělníci. „Jak se tramvaje točí, tak tu kolej krouhají. Jejich podvozky jsou tvrdší než koleje. V zahraničí je to přitom běžně naopak,“ popsal Blesku jeden z dělníků. Kolejnice byly osm let staré. „Je to plně srovnatelné se stejně zatíženými oblouky ve Vídni a zhruba poloviční životnost oproti polovičně zatíženým obloukům v nám známých místech v Německu,“ uvedla Řehková. Pak však připustila také problémy při poslední rekonstrukci: „Můžou za to i nedokonalosti po předchozích opravách.“

Podle prvních zpráv mělo být centrum bez tramvají do pátku, náprava ale nakonec bude rychlejší - tramvaje se na Národní třídu vrátí v noci na úterý 11. září přibližně v 00:30. Během pondělí jsou na důležitých místech cestujícím k dispozici informátoři, kteří poradí, jak se do centra dostat.
Fotogalerie
10 fotografií