Spatřit květ vyžaduje štěstí a správné načasování. „Otevírá se vždy jen na noc,“ vysvětlila vedoucí zahrady Magdaléna Chytrá. Rostlina má podle ní za sezonu 22 až 25 květů, které právě nyní postupně vykvétají. Návštěvníci ho tak mohou vidět ještě i v pátek 5. října, kdy se tu koná Noc vědců.

Leknín pochází z Jižní Ameriky, kde jeho listy mohou mít průměr až 2,5 metru. „Unesou přitom na hladině i malé dítě,“ upřesnila Chytrá. V Brně pěstují botanici tento leknín už od 20. let minulého století.

Rod viktorií patří do čeledi leknínovitých a zahrnuje pouze dva druhy, oba jsou z Jižní Ameriky. Kromě viktorie Cruzovy je to ještě viktorie královská. V tropickém skleníku jsou i ukázky mangrovní vegetace a řady kulturních plodin, například banánovníku, cukrové třtiny, kakaovníku, bavlníku, papáje nebo kokosové palmy.

VIDEO: Pokud byste měli cestu do Hodonína, určitě navštěvte skleník, který je v areálu tamní nemocnice. Rostou v něm cykasy, které byly na zemi už v době dinosaurů a nikde jinde v České republice je neuvidíte.