Obžalovaným Tomášovi S. a Josefovi U. bude příští měsíc 19 let, Štěpánovi Č. je 22. První z nich je vyučený kominík a nyní se stejně jako Josef U. učí na sklenáře.  Štěpán Č. studuje vyšší odbornou školu zaměřenou na výpočetní techniku. Všichni jsou z Olomouce, odkud se loni 4. listopadu vypravili na utkání s pražskými Bohemians. Obžaloba tvrdí, že v tramvaji číslo 6 společně s dalšími lidmi napadli muže pocházejícího z Afriky, a to nejprve slovně.

„Pokřikovali na něj, že by se měl vrátit do Afriky, že je černá huba,“ uvedla dnes u Obvodního soudu pro Prahu 10 státní zástupkyně. Poté na něj podle ní házeli citrony a jeden na něj vymačkali. Když se snažil bránit, údajně ho napadli pěstmi a kopáním a zhmoždili mu hlavu a nos, takže muž se musel nechat ošetřit na chirurgii. Z napadení si navíc odnesl posttraumatickou stresovou poruchu. Po obžalovaných požaduje 300 000 korun za způsobenou újmu a dalších 304 000 jako náhradu ušlé mzdy.

Mladíci všechno popírají

„Není to pravda, nezúčastnil jsem se toho. Toho černocha jsem si nevšiml. Až když jsem vystupoval,“ řekl Štěpán Č. Popsal, že z chodníku viděl, jak se muž potýká s fanouškem na zemi. „Ten černoch toho kluka pořád držel v kravatě, jako by ho škrtil,“ tvrdil.

Tomáš S. připustil, že se do poslední části incidentu zapojil, když se prý snažil fanouškovi pomoci a tahal ho za bundu a nohu z tramvaje ven. Josef U. uvedl, že z potyčky neviděl vůbec nic.

Mladíci mají z minulosti několik záznamů o přestupcích, mimo jiné za fyzické napadení. Zmocněnkyně poškozeného upozornila na to, že policie je jakožto členy skupiny Ultras pokládá za rizikové osoby. Obžalovaní svou příslušnost k Ultras popřeli.

 

Fotogalerie
6 fotografií