Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Nepoznáváme to tady.“ Kvůli migrantům chtějí Švédové volit stranu s neonacistickými kořeny

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. září 2018
20:35

Švédsko se připravuje na parlamentní volby, které se budou konat v neděli 9. září. V zemi stále sílí vliv protiimigrační strany Švédští demokraté (SD), podle průzkumů by mohli získat až kolem 20 % hlasů. Strana s neonacistickými kořeny má značnou podporu občanů, kterých se dotkl příliv migrantů do země. Švédové navíc ztrácí důvěru v sociální demokraty, kteří až dosud stáli v čele vlády, uvedl deník Daily Mail.

V roce 2015 během migrační vlny přijalo Švédsko 163 tisíc migrantů, jejich přítomnost je podle Švédů v zemi s 10 miliony obyvatel „dost znát“. Byl to z hlediska Evropy největší počet v poměru na jednoho obyvatele. A snad právě proto většina lidí podporuje protiimigrační kampaň, kterou představili Švédští demokraté. Ti v minulých volbách roku 2014 získali jen 13 % hlasů.

Rétorika Švédských demokratů

Téma migrace mezi Švédy stále rezonuje a to i přesto, že příchod azylantů od roku 2015 klesl zhruba na 26 tisíc ročně. Zatímco tato problematika uškodila sociálním demokratům a Zeleným, SD z toho těží. Jejich preference sice klesly mírně pod 20 %, stejně se očekává, že se v nedělních volbách umístí mezi prvním a třetím místem, získají tak nejméně 70 poslaneckých křesel.

Pokud by zvítězili, přidalo by se Švédsko k dalším evropským zemím jako Itálie nebo Rakousko, kde se vlády chopili pravicoví populisti. Strana, které začínala jako neonacistické uskupení, se roky snaží změnit a zjemnit svou image, mnozí se ale obávají, že pod její taktovkou Švédsko přijde o punc „liberální a demokratické země s důrazem na humanitární principy“.

Město plné migrantů

Za kdysi periferní stranu se postavili obyvatelé města Flen, které leží zhruba 100 kilometrů západně od Stockholmu, čtvrtinu ze 6 tisíc obyvatel tam tvoří migranti. „Nepoznáváme svoji zemi, ani svoje město,“ nechali se slyšet místní. Postarší pár Monica (64) a Bengt (66) Borgovi dokonce prohlásili, že jim Flen už nepřijde jako Švédsko.

Postěžovali si, že na ulicích potkávají více migrantů, než starousedlíků. „Necítím se v bezpečí, když jdu sama večer po ulici,“ uvedla Borgová, děsí ji množící se zprávy o znásilněních, jejichž pachateli byli právě migranti. Manželé budou v neděli hlasovat pro SD.

Obyvatelé Flenu nejsou ani spokojeni s tím, že ve městě začala převládat arabská kultura, vadí jim móda migrantů, jejich hudba i jazyk. V podstatě se jim nelíbí, že se příchozí migranti nebyli schopni začlenit do společnosti.

Zasáhnou Rusové i do švédských voleb?

Švédští demokraté mají mnoho fanoušků i na sociálních sítích, švédské úřady kvůli tomu varovaly před falešnými twitterovými účty s vazbami na Rusko, které by jejich pomocí mohlo ovlivnit nadcházející volby. Podporovatelé protiimigrační strany ale poukázali na to, že kampaň je založená na faktech a nepotřebuje falešnou reklamu. Rostoucí kriminalitu ze strany migrantů nepopírá ani policie.

Mnoho Švédů ale v rámci internetových debat upozornilo na to, že většina lidí se k protiimigračním názorům Švédských demokratů nehlásí. Přiznali, že je pro ně otázka migrace důležitá, ale že je více zajímají témata sociální a zdravotní péče a ochrany životního prostředí. Tedy body, kterým se SD zase tolik nevěnují.

Lídr Švédských demokratů Jimmie Akesson. Lídr Švédských demokratů Jimmie Akesson. | Reuters

Švédsko se mění

Švédští demokraté v posledních týdnech zmírnili svou rétoriku a uvádějí, že nejde o migranty jako takové, ale neschopnost vlády zajistit jejich integraci do švédské společnosti. Vůdce SD Jimmy Åkesson připouští, že Švédsko nebude napořád zemí „modrookých blonďáků“ a - podobně jako premiér Stefan Löfven - prohlašuje, že se chce soustředit především na integraci přistěhovalců.

K novým žadatelům o azyl je ale nadále nekompromisní. Švédsko by podle něj mělo přijímat pouze ty, kteří utíkají před útlakem v sousedních zemích. Režimy v Norsku, Finsku ani Dánsku ale příliš represivní nejsou, konstatuje The Economist.

Kdo se probojuje do parlamentu?

Stejně jako při předchozích volbách, také tentokrát všechny strany předem uvedly, že nebudou s SD spolupracovat. Výsledkem tedy bude pravděpodobně menšinová vláda. Sázkaři dávají v současné době největší naděje na premiérskou funkci předsedovi Umírněné koaliční strany Ulfu Kristerssonovi. Švédská sociálnědemokratická dělnická strana, Umírnění, Švédští demokraté a Levicová strana jsou strany, které se podle dosavadních průzkumů pravděpodobně dostanou do parlamentu.

 

salto ( 7. září 2018 08:45 )

Ono to dopadne a nejen ve Švédsku, že budou vznikat různé domobrany, protože ve státě, který se víc stará o komunitu, která nemá zájem se začlenit se již nemohou vlastní občané cítit bezpečně

Antonin Blaha ( 7. září 2018 07:07 )

 Takze jestli to u redaktoru dobre chapu kazda strana ktera chrani prava svych obcanu na ukor te pristehovalecke verbeze je neonacisticka?Tak to jo,to je ta pravdiva zurnalistika kterou se ohanite,pak se nedivte ze vas lidi tak miluji😕

Zobrazit celou diskusi