Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech natočil kolaps Hillary: Trumpovci mu platí dovolené a večeře, bude o něm i seriál

Autor: Veronika Šmídová - 
10. září 2018
05:01

Zdeněk Gažda patří mezi nejslavnější Čechy v USA. Byl to totiž právě on, kdo před necelými dvěma lety natočil kolaps Hillary Clintonové při pietě k 11. září a napomohl Donaldu Trumpovi k vítězství ve volbách. Do teď ho lidé zastavují na ulici a prosí o fotku, někteří republikáni ho zvou zadarmo na dovolenou nebo na večeři. Řada Američanů mu ale nemůže přijít na jméno, jak prozradil v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Plánuje se dobrovolný hasič zapojit i do prezidentských voleb v roce 2020? A jak hodnotí vládu Donalda Trumpa?

Jsi skutečný patriot a hrdina. Bez tebe jsme mohli žít v úplně odlišném světě.“ I takové vzkazy dostává Zdeněk Gažda na sociálních sítích. 

Proč vlastně? Muž, původem z Lednice na Břeclavsku, žije v Americe již od roku 1993. Ještě do předloňska ale nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl stát jedním z nejznámějších Čechů na kontinentu. V roce 2016 přišel pietní akt k 11. září a všechno bylo jinak.

Dobrovolný hasič zde totiž náhodou zachytil na video kolaps Hillary Clintonové. Snímek obletěl svět a odkoupila ho celá řada médií. Odborníci navíc spekulují, že významně napomohl udělat z podceňovaného republikána Donalda Trumpa prezidenta. Ten ho použil jako důkaz, že jeho soupeřka není v kondici vládnout Spojeným státům. 

Dovolená i večeře zdarma, nadšení fanoušci

Lidé mě poznávají a rádi si se mnou povídají o tom, co se vlastně odehrálo po 11. září. Každý to má ještě stále v živé paměti, děkují mi za zveřejnění videa a fotek v médiích,“ popsal svůj současný život pro Blesk Zprávy Gažda. 

Nedávno ho dokonce dva Trumpovi příznivci pozvali do svého hotelu na Floridě, aby si zde zdarma užil příjemnou dovolenou. „Přes Instagram se pak dozvěděli i další fanoušci Trumpa, že jsem na Floridě, a přijeli. Pozvali mě na pizzu a příjemně jsme poseděli. Takových lidí mám víc, kteří by se mnou rádi trávili čas, vyfotili se, popovídali si nebo mi říkají, že jsem pro ně hrdina,“ říká Gažda, který se po zvolení Trumpa zúčastnil jako čestný host i jeho inauguračního bálu.

Muž přiznává, že ne všechny reakce jsou ovšem pozitivní. „Samozřejmě mě plno lidí i nenávidí a píší mi nepříjemné vzkazy, já si z toho ale nic nedělám. Špatným lidem se vyhýbám. Někteří jsou zlí a zákeřní, vidím to každý den v televizi či novinách, nestojím o to, aby mi nějaký blázen rozkopal hlavu jen proto, že jsem příznivec Trumpa,“ uvedl s tím, že zveřejnění videa ale rozhodně nelituje. 

Milionové video?

A není divu. Zahraniční weby spekulovaly o tom, že mu mohlo vydělat několik milionů korun. Televize totiž musely za vysílání snímku s Hillary zaplatit poplatek, což s nimi dohodla společnost Storyful z korporace magnáta Ruperta Murdocha, která dobrovolného hasiče zastupovala.

Podle šéfa firmy Rahula Chopry stanice za video celkem zaplatily několik stovek tisíc dolarů. Gažda měl z částky dostat většinu, o financích se ale odmítá bavit. „Peníze, které jsem za video dostal, bych nechtěl řešit do médií. Už tak to udělalo dost zle,“ okomentoval stručně. 

O celém incidentu natočila nedávno společnost CineData i pilotní díl seriálu „Oh, snap“. Ten se má zabývat virálními videi, která změnila svět. Filmaři přijeli za Gaždou z Kalifornie, hotové dílo ale zatím nebylo odvysílané. 

Gažda: Trumpovi bych rád pomohl i v roce 2020

Trump je navíc podle Gaždy dobrý prezident. „Jsem rád, co Trump a jeho vláda dělají pro lidi. Chtějí střední třídu povýšit nahoru a dát práci všem,“ tvrdí hasič, který údajně býval přívrženec demokratů. 

I proto má v plánu podpořit současnou hlavu státu také v dalších volbách, které se budou konat v listopadu 2020. „Trumpa podporuji a budu podporovat dále i v roce 2020. Co se týká kampaně, tak bych v ní republikánům určitě rád pomohl, záleží na nich, jak by mě do toho zapojili nebo kam bych měl zajet. Jsem s nimi v kontaktu,“ nastínil svoje další plány padesátiletý Gažda. 

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

Monikay ( 10. září 2018 12:17 )

že bychom na něj měli být nějak pyšní....

petr11 ( 10. září 2018 10:28 )

....to je o zvrácenosti am. společnosti

illyria ( 10. září 2018 10:23 )

vyžírka by byl, pokud by se k někomu nutil a pak žil (jedl) na jeho účet.. Pokud ho někdo zcela dobrovolně pozve na večeři/dovolenou tak není vyžírka...

jonn ( 10. září 2018 06:38 )

Dostal odměnu , poděkování několik . Teď už je to vyžírka .

Zobrazit celou diskusi