Vidoule byla velmi skloňovaným názvem v minulých letech. Místní obyvatelé se obávali, že zde vyrostou nové domy a zničí se tak charakter polodivokého parku. Množství spolků proto apelovalo na radnici, ať situaci vyřeší. A tak se taky stalo.

Podle místostarosty Martina Slabého (ANO) museli o koupi tak rozsáhlého území jednat s pražským magistrátem. Oblast totiž zasahuje do dalších městských částí Stodůlky a Řepy. Svolení dostali, až když přislíbili, že se výkup a revitalizace bude týkat celého parku.

Drahá hora

„V současnosti máme zajištěno zhruba 75 procent všech pozemků. Zbývajících 25 procent dostaneme od jiných městských částí nebo od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Pokud by šlo všechno dobře, první drobné úpravy by se mohly zahájit v roce 2019,“ prozradil místostarosta Prahy 5 Martin Slabý (ANO).

Takhle by mohla Vidoule vypadat. O konečné podobě budou rozhodovat sami občané.
Autor: Studio Reaktor
Na „nákup kopce“ dostala městská část 450 milionů korun, další úpravy a údržba by měla pak spolknout dalších přibližně 150 milionů korun. V úterý 4. září pak architekti ze Studia Reaktor poprvé představili své nápady. Přítomní zástupci spolků a místní projekt víceméně chválili.

Bunkry, louky a skály

„Jedná se zatím o koncept. Ukazujeme naši vizi a chceme na úpravách dále spolupracovat s místními. Nechceme do oblasti příliš zasahovat, ale provádět jen nutné změny. Vidoule je totiž jedinečná. Třeba i tím, že tu jsou bunkry, rozlehlé louky a skály,“ popisuje park architekt Jakub Heidler ze Studia Reaktor.

Vidoule bude podle jejich návrhu roztříděná do tří okruhů a povedou jimi tři cesty. Pěšinky by měly být drobně opravené, přičemž jeden z okruhů bude vybetonovaný. Povede jím totiž dráha pro in-line bruslaře. Na pahorku se zase jeden z bunkrů přemění ve stánek s občerstvením.

„O podobě parku budeme s občany dále diskutovat. Taky je zásadní, aby naše studie navazovala na ostatní projekty, které se realizují. Kupříkladu revitalizaci Motolského údolí,“ vysvětlil architekt Jan Kačer.

Fotogalerie
5 fotografií