„Do projektu je aktuálně zapojeno pět dětí z plzeňských škol, kde funguje projekt Zdravá svačina. Víme však, že potřebných dětí je mnohem víc. Své přispění dobré věci tak může učinit každý, kdo v neděli 9. září navštíví plzeňskou zoo. I malá pomoc se počítá,“ popsal záměr primátor Martin Zrzavecký.

Budeme rádi, pokud dorazí co nejvíce návštěvníků a tento projekt tím podpoří. Těšit se mohou zejména na pět lvíčat berberských, řadu dalších letošních přírůstků, jako například ibisy skalní, a také na řadu novinek, máme v zoo nový orientační systém, rozmístěna jsou pítka, k dispozici pro děti je nové hřiště,“ vypočetl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Chudé rodiny

Ekonomická situace některých rodin je podle radnice velmi zoufalá a v projektu tak vidí velký přínos. „Dítě nemusí nikomu vysvětlovat, proč nemá na svačinu, nemusí být terčem nemístných poznámek vrstevníků a nemusí se cítit jako "jiné",“ uvedla vedoucí magistrátního sociálního odboru Alena Hynková.

Zapojení do projektu nabídla městu obecně prospěšná společnost Možnosti tu jsou.  „Projekt jsme zahájili loni a podnětem pro jeho spuštění byly rozhovory s učiteli základních škol, kteří mají zmapované děti, jež nenosí svačiny z domova. Tyto děti jsou předmětem našeho zájmu,“ uvedl ředitel společnosti Roman Hajšman.

Celková částka na jedno dítě a školní rok je pět tisíc, tedy asi 30 korun denně. Peníze získává společnost od dárců, jedním se teď stane i město Plzeň.

VIDEO: Chutné svačiny děti rády ve škole sní.

Video
Video se připravuje ...

Čím chutnější svačina, tím spíše ji dítě sní. Vím, co jím