Ať už to bývají dopravní nehody, požáry, povodně či jiné nevyzpytatelné události, zpravidla při nich společně zasahují jednotky Policie ČR, HZS i ZZS. Jejich precizní kooperace při řešení životně důležitých okamžiků bývá mnohdy nezbytná. Zatímco dříve se hasiči a záchranáři setkávali až v místě události při zásahu, dnes už to neplatí. Celkem spolu totiž sdílí čtyři výjezdové základny. Ve strašnické Průběžné ulici vznikla prozatím ta poslední z nich.

Zkvalitní se rychlost dojezdu i zásahu

„Těší mě, že záchranáři z této stanice budou schopni vyjíždět k jednotlivým zásahům spolu s hasiči, pokud tomu bude třeba,“ uvedl ředitel ZZS Petr Kolouch. „Rozšiřování počtu našich základen vychází z dlouhodobé koncepce schválené pražskými zastupiteli napříč politickým spektrem.“

V Průběžné tak nově sídlí jedna posádka zdravotnických záchranářů „specialistů“ pro urgentní medicínu, kteří budou mít na starost především Prahu 10 a přilehlé části. Denně se na základně prostřídají čtyři záchranáři při 12hodinových směnách. Celkem jich bude sloužit osm.
Video
Video se připravuje ...

Hasičskou stanici v Průběžné ulici od září bude využívat i ZZS. David Zima

Skloubení základny pro potřeby HZS i ZZS je jedině dobře,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Radek Lojda (TOP 09). „Pražanům a hlavně obecně obyvatelům desáté městské části to pomůže zejména v tom, že výjezdy k akutním případům budou uskutečněny v co nejkratším možném čase.“ Posádka už kupříkladu stihla vyjet k prvnímu případu, kterým byla srážka seniorky (78) na tramvajové zastávce Biskupcova, která utrpěla poranění nohy.

Jedna základna místo dvou šetří výdaje

Skloubení dvou základen do jedné budovy má kromě zvýšené efektivnosti i kvalitativní dopad na provoz. „Ekonomická výhoda spočívá především ve snížení provozních nákladů,“ vysvětlil ředitel HZS Praha Roman Hlinovský. Náklady na údržbu a energie budou kupříkladu nižší, než kdyby základna ZZS stála v separované budově někde opodál.

Nové základny budou přibývat

Sjednocení základen pro hasiče a záchranáře v Praze není nic nového. Aktuálně jsou v Praze čtyři takové, a to v Petřinách, Krči, Jinonicích a nově v Průběžné čili ve Strašnicích. Do budoucna by jich mělo ale přibýt. „Podle koncepce by měla mít ZZS do roku 2021 vybudovanou síť 25 základen, aby zajistila dostupnou přednemocniční péči v rozrůstající se metropoli a zachovala vynikající dojezdové časy k pacientům,“ uvedl ředitel ZZS. Nyní jich je 22.

Zároveň dodal, že další na řadě by mohla být základna v Argentinské ulici, další pak ve Vysočanech a Běchovicích. „Přáli bychom si, aby do budoucna v každé hasičské stanici fungovala minimálně jedna výjezdová skupina záchranářů,“ uvedl pro Blesk.cz Kolouch. Ředitel HZS Roman Hlinovský mu v tomto ohledu dává jednoznačně za pravdu.Tato praxe pomáhá při budování dobrých vztahů mezi oběma složkami. Dříve se setkávali pouze u zásahů, ale nyní sdílí společné zázemí, lépe se znají a mohou lépe koordinovat práci na společných zásazích,“ vysvětlil s tím, že základny obou složek IZS v Průběžné nejsou nijak stavebně oddělené. Zřízení základny ZZS v budově HZS mělo vyjít zhruba na 1 milion korun.

Unifikované uniformy

Mimo nově zřízené základny představili záchranáři také nové uniformy, které budou od září nosit. „Dříve jsme zasahovali v několika typech uniforem. Od září budeme využívat nové jednotné uniformy, kterým bude dominovat charakteristická tmavě modrá a reflexně žlutá barva,“ přiblížila mluvčí ZZS Jana Poštová.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. představila i nové unifikované uniformy.
Autor: David Zima

Aby se během své služby cítili záchranáři bezpečně a zároveň komfortně, budou v rámci služby vybaveni kvalitními oděvy sestávajícími z kalhot, polokošile, windstoperové mikiny, softshellové bundy pro celoroční nošení, respektive zimní bundy s membránou typu Gore-Tex. „Uniformy jsou vyrobeny z funkčních materiálů, které zajišťují odolnost vůči povětrnostním podmínkám či mechanickému poškození a zároveň jsou prodyšné a pohodlné k nošení,“ uzavírá mluvčí.

Fotogalerie
21 fotografií