Herec a zpěvák zaťal sekyru do jasanu minutu po nedělní půlnoci. Dvě hodiny nato už spolu s mistrem kolářem Augustinem Krystyníkem v Rakvicích stloukali poctivé loukoťové kolo. „Je z mokrého dřeva, váží mezi 10 a 15 kilogramy,“ svěřil se Blesku řemeslník. Herec se mezitím oblékl do postroje podobnému trakaři a přesně v 8:14 hodin vyrazil směr Brno. Jeho cestu přes Novomlýnské nádrže a Židlochovice sledovaly stovky nadšených lidí. „Jste báječný blázen,“ volala na něho žena u Židlochovic.

Vitázek se ovšem na neuvěřitelnou cestu, která kopírovala 380 let starou pověst o legendárním koláři Jiřím Birkovi, nevydal zbůhdarma. Večer po doběhu, kdy by jiní padli do mdlob, uspořádal v Brně koncert, jehož výtěžek věnuje nadaci Emil, která zaštiťuje handicapované sportovce.

Co praví legenda?

V roce 1638 kolář Jiří Birk v Lednici v hospodě řekl: „Ráno o šesti hodinách, jak vyjde slunce, porazím v lese strom, udělám z něho kolo a ještě ten den je dokutálím do Brna, dřív než se zavřou městské brány.“ Všichni se mu smáli a vsadili se o 12 tolarů. Věřili, že to nelze dokázat. Birk to ale opravdu dokázal. Sázka mu ale štěstí nepřinesla. Všichni věřili, že mu pomáhal čert, a proto se mu začali vyhýbat. Práce ubývalo, až nakonec kolář zemřel v bídě.

Video: Herečka Pavla Vitázková o domácích mazlíčcích

Video
Video se připravuje ...

Herečka Pavla Vitázková o domácích mazlíčcích Blesk TV Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
11 fotografií