Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za skřipec na podnikatele dostala finanční správa přes prsty. Co na to Schillerová?

Autor: Jakub Veinlich - 
2. září 2018
05:00

Finanční správa má další problém. Prohrála spor o zajišťovací příkazy, přes které loni zabavila firmě Naryner Construction 2,3 milionu. Důvod? Údajně nedůvěryhodnost jednoho ze subdodavatelů a strach z toho, že podnik v budoucnu nezaplatí vyměřovací daň. Na problém upozornil server Podnikatel.cz. Nejde přitom o první spor finanční správy s podnikateli kvůli tomuto mocnému nástroji.

Takzvané zajišťovací příkazy používá finanční správa v případech, kdy se důvodně obává, že některá z firem nezaplatí v budoucnu daně. V případě firmy Naryner Construction, které zadržovala 2,3 milionu korun, ale narazila.

Peníze zadržel úřad údajně kvůli nedůvěryhodnému subdodavateli a obavě, že firma proto v budoucnu vyměřenou daň nezaplatí. Jenže zajištění peněz Naryneru označil už koncem loňského roku Krajský soud v Ostravě za nezákonné. Odvolací finanční ředitelství proti tomu podalo kasační stížnost, ale tu Nejvyšší správní soud smetl ze stolu. „Obavy z nedobytnosti předmětné daně nejsou namístě,“ píše Nejvyšší správní soud ve svém nálezu, na který upozornil Podnikatel.cz.

Video  Babišova expertka Schillerová: Vy si myslíte, že volám na berňák, aby nešetřil Babiše? Absurdní!  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V odůvodnění kasační stížnosti se soud navíc firmy před úřadem zastal, když poukázal na to, že podnik nabízel zřízení zástavního práva ke svým nemovitostem. „Tyto okolnosti vyvracejí odůvodněné obavy, že v době její vymahatelnosti bude daň nedobytná,“ píše soud v odůvodnění.

Firma: Zachránila nás půjčka i trpělivost partnerů

Hospodářské noviny (HN) upozornily, že vedení firmy připravuje žalobu a bude žádat odškodné. „Přežili jsme jen díky tomu, že jsme si půjčili peníze, a také kvůli nezměrné trpělivosti obchodních partnerů, řekl webu ihned.cz jednatel firmy Michal Kramoliš. Do měsíce by měl mít hotový znalecký posudek, který  má vyčíslit vzniklou škodu.

Kramoliš navíc uvedl, že ani po původním verdiktu soudu, který dal jeho firmě zapravdu, finanční správa odmítla zadržované peníze vrátit. „Nebýt medializace, tak jsme tehdy peníze nedostali,“ řekl podnikatel pro ihned.cz.

Proti tomu se ale vedení finanční správy v tiskovém prohlášení ohradilo. „Tato informace se zcela jistě nezakládá na pravdě, neboť rozsudek Krajského soudu v Brně obdržel finanční úřad dne 2. 11. 2017 a na základě pravomocného rozsudku byl daňovému subjektu vrácen vratitelný přeplatek dne 20. 11. 2017,“ píše úřad na svém webu. Dodal také, že firma byla v exekuci, a tak peníze úřad uvolnil po zásahu soudu.

„Vzhledem k tomu, že v daném případě bylo prováděno exekuční řízení, které se dle uvedeného rozhodnutí krajského soudu ukázalo být neoprávněným, byl dne 13. 12. 2017 daňovému subjektu přiznán úrok z neoprávněného jednání správce daně,“ uvedla k případu finanční správa.

Po vynesení rozsudku navíc finanční správa zpochybňuje jednání soudu, který podle jejího výkladu vytváří nepřehlednou situaci ohledně zajišťovacích příkazů.

„Skutečnosti uvedené v tomto rozsudku považuje finanční správa za zásadní ohledně stanovení podmínek k vydání zajišťovacích příkazů, kdy tyto bez bližšího vysvětlení odklonu od dosavadní judikatury NSS aplikuje a vytváří tak podle názoru FS nepřehlednou situaci, v níž není zřejmé, jaké podmínky vlastně musí být splněny, aby mohl správce daně vydat zajišťovací příkaz,“ reagoval úřad.

Uspěl i podnik, na který měli „zakleknout“

Nejde přitom o první spor, který finanční správa prohrála. Například loni Nejvyšší správní soud rozhodl o neoprávněnosti zajišťovacího příkazu vůči společnosti FAU, na kterou měli „zakleknout“ lidé z okolí dnešního premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ prohlašoval Babiš na uniklé nahrávce, která se objevila loni v srpnu na twitterovém účtu Julius Šuman.

Po té někteří politici začali spekulovat, jestli náhodou finanční správa nepracovala na Babišovo zadání, který byl svého času ministrem financí, a navíc podle některých spekulací pracoval na likvidaci svých konkurentů. FAU obchoduje s pohonnými hmotami a sklad má v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert, který Babiš převedl do svěřenských fondů.

Celkem 19 zajišťovacích příkazů v hodnotě 48 milionů korun uvalila finanční správa i na další firmu s pohonnými hmotami - Majority Petrol. Úředníkům stačily obavy, že budoucí daň převýší majetek firmy. Podnik se bránil u soudů, které mu daly postupně za pravdu.

Stejně narazila finanční správa u soudů také v případě firmy K. M. D., u které si přes zajišťovací příkazy „zaklepala“ opakovaně o čtyři miliony korun.

Schillerová: Metodika už se změnila

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Blesk Zprávám řekla, že nemůže spory s ohledem na zákonnou mlčenlivost komentovat. Uvedla také, že s šéfem finanční správy Martinem Janečkem o problematice prý živě komunikuje.

„Díky čemuž již například loni došlo ke změně metodiky při vydávání zajišťovacích příkazů,“ řekla ministryně a připustila že bude chtít řešit i vzniklé spory, které leží u soudů. „Budu s ním diskutovat i tuto záležitost, včetně jejich případných dopadů na obdobné případy,“ dodala šéfka státní kasy, pod jejíž ministerstvo finanční správa spadá. 

Premiér Andrej Babiš na dotazy Blesk zpráv zatím neodpověděl. Jen letos v únoru měly soudy na stole podle šéfa sekce daní a poplatků v Komoře daňových poradců Tomáše Hajdušeka nedokončených asi 113 sporů o daňové příkazy.

aIIahakbar ( 2. září 2018 12:12 )

Z venku to hlavně vypadá, že se té bláznivé vegetě chceš za každou cenu vetřít do přízně, kobliho!

aIIahakbar ( 2. září 2018 11:30 )

Přečti si o čem píšu nesvéprávný blbečku a nemotej hrušky s jablky. Nebo nejsi při svém zaostalém intelektu pochopit význam psaného textu, nevzdělanče?

aIIahakbar ( 2. září 2018 11:27 )

Aspoň že mi zase neříkáš jentakjen, ty blbečku nesvéprávný, zamindrákovaný.

aIIahakbar ( 2. září 2018 09:46 )

To je v akci nesvéprávný "expert" buresovickoblizek alias zdenekk(+ dalších asi 50 nicků). Co má taky dělat jinýho, že? Sám, opuštěný, bez rodiny a přátel,bez vzdělání, nikdo o něj nestojí a každý jím opovrhuje.

Ebba ( 2. září 2018 09:40 )

stačí se podívat...dosazený kašpar

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa