Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Hororové léto na českých silnicích: Zemřelo celkem 111 lidí

Autor: ital - 
1. září 2018
14:45

Letošní léto by se dalo nazvat pekelným, a to nejen z hlediska vysokých teplot. Automobilové nehody, k nimž během letošního července a srpna došlo, si vyžádaly četné oběti, jejich počet se vyšplhal na číslo 111. To je o 20 lidí více než v loňském roce. Nejvyšší počet úmrtí si vyžádaly silnice v Jihočeském kraji, zemřelo 39 lidí.

 

Autonehody roku 2018 Autonehody roku 2018 | ZZS Pardubického kraje
Toto je výčet obětí silničních dopravních nehod za červenec a srpen letošního roku. Oproti loňsku se počet zvýšil o 20 lidí. Stejně jako v minulém roce si nejvíce úmrtí vyžádal Jihočeský kraj, na jehož vozovkách letos zahynulo 39 lidí.

Policejní mluvčí Zlínského kraje Petr Jaroš řekl, že policisté podle něj evidují při nehodách výrazně nižší počet těžkých zranění. Zatímco loni jich o letních prázdninách zaznamenali u 38 lidí, letos u 27. "Statistiky jsou podobné jako loni. Pozitivní je, že dramaticky nevzrostl počet lidí usmrcených na silnicích a také významný pokles počtu těžkých zranění," uvedl Jaroš.

Ve srovnání s loňským rokem se naopak zvýšila škoda, kterou nehody způsobily. Za letošní červenec a srpen přesáhla částku 34 milionů korun, loni to bylo za stejné období 28,3 milionu. Alkohol měl vliv na prázdninové nehody v 65 případech, loni jich bylo o osm více.

K tragické nehodě došlo na Olomoucku, kdy zemřel řidič, jehož postihla u Prosenic na Přerovsku zdravotní indispozice. Muž kvůli tomu ztratil kontrolu nad řízením, srazil při jízdě cyklistu a vůz se jeho spolujezdcům podařilo zastavit až po 850 metrech, řidiči však již nedokázali pomoci.

Další tragickou nehodu zaznamenali v Karlovarském kraji 5. srpna na silnici I/6 u Žalmanova. Opilý řidič tam nerespektoval značenou objížďku a havaroval na staveništi. Při nehodě zemřela spolujezdkyně, řidič byl těžce zraněn. Při orientační dechové zkoušce mu policisté naměřili 1,22 promile alkoholu v krvi. Nedaleko Stružné a Žalmanova se stala i druhá tragická dopravní nehoda, při které 11. srpna zemřel člověk. Starší cyklista zahynul při dopravní nehodě v serpentinách nad Loktem 18. srpna.

V Jihomoravském kraji nahlásil policejní mluvčí Bohumil Malášek tragickou nehodu ve druhé polovině srpna u Sokolnic na Brněnsku, kde po nehodě tří vozů dva lidé zemřeli a další dva se těžce zranili. "Viník nehody přejel vozem do protisměru, z jakého důvodu se tak stalo, je předmětem dalšího vyšetřování," řekl ČTK Malášek.

Podle jeho slov byl nejčastější příčinou nehod nesprávný způsob jízdy, a to v 775 případech, nedání přednosti v jízdě ve 183 případech a nepřiměřená rychlost ve 173 případech. Z celkového počtu nehod jich 106 způsobili řidiči pod vlivem alkoholu, což je zhruba stejně jako loni.

Pardubický kraj měl nejvážnější nehodu osobního auta 17. srpna. Při výjezdu z Pardubic na Hradec Králové vyjel devětadvacetiletý řidič osobního auta ze silnice a narazil do stromu. Kromě něj ve voze zemřel i malý chlapec.

Při další nehodě na kraji Chrudimi zahynul 13. srpna po srážce s protijedoucím nákladním autem řidič skútru. Podle všeho mu nákladní vozidlo nedalo přednost. Smrtelné následky měla i havárie 12. srpna na Pardubicku. U Rudoltic na Orlickoústecku se 17. července čelně střetla malá dodávka s osobním vozem. Jeho řidička nehodu nepřežila.

V Jihočeském kraji zemřelo 39 lidí. Mezi ně řadí policie i ty, kdo zemřeli následně v nemocnicích. "Za stejné období loňského roku se jednalo o 36 osob, což není tak markantní rozdíl, jenže v porovnání za sledovaná léta je zde nárůst o vícečetná úmrtí při jediné nehodě," řekl Bajcura.

Příkladem je havárie z 18. srpna u Vodňan, při které zemřeli čtyři lidé a další těžce zraněná žena bojuje podle Bajcury o život v českobudějovické nemocnici. Tři lidé zemřeli 21. července při nehodě u Třeboně.

Přibylo tragických nehod motocyklistů, během letošního léta jich zemřelo osm, o tři více než loni. Z toho v jednom případě zemřeli letos hned dva při nehodě 11. srpna mezi Hlubokou nad Vltavou a Municemi. Zatímco loni zemřelo pět motorkářů včetně jedné spolucestující, letos jich bylo osm, samí řidiči.

"Dopravní experti a zdravotníci hodnotí uplynulé prázdniny jako dramatické z pohledu zvýšených teplot a vlivu na lidský organismus, nervozitu a možná i mnoho uzavírek při rekonstrukcích komunikací," řekl Bajcura.
Policie upozorňovala při mnoha dopravně bezpečnostních a preventivních akcích na kritická místa v jižních Čechách, kde řidiči často bourají. Na dálnici D3 mezi Meznem a Horusicemi nezaznamenali policisté žádné velké nehody. Z toho podle Bajcury vyplývá, že provoz na dálnici lze řadit mezi nejbezpečnější. "Horší situace již byla na silnicích nižších tříd," řekl mluvčí.

Nejtragičtější nehoda v Libereckém kraji se stala 8. srpna u Doks. Zahynuli při ní tři lidé ve věku od 23 do 26 let. Na frekventované silnici 38 se osobní vůz čelně střetl s protijedoucím kamionem. Uvnitř auta zemřeli přímo na místě řidič osobního vozu a jeho spolujezdkyně, další ženu se hasiči s profesionálními zdravotníky snažili marně resuscitovat. V osobním voze jeli další dva muži ve věku 26 a 47 let, které museli hasiči vyprostit. Oba skončili ve vážném stavu v liberecké nemocnici.

Radnice v České Lípě se rozhodla uspořádat veřejnou sbírku pro rodinu jedné z obětí tragické nehody. Sbírka Pomoc pro Vanesu a Lukáše má pomoci malé Vanese Lepšíkové a jejímu tatínkovi, který se v liberecké nemocnici z těžké nehody zotavuje. Holčička přišla při nehodě o maminku, řekla ČTK mluvčí českolipské radnice Eva Markgrafová.

Smrt si vyžádal v polovině srpna i střet osobního auta s motocyklem nedaleko Armádního centra Dukla v Liberecké čtvrti Horní Růžodol. Čtyřiatřicetiletý řidič motocyklu přes bezprostřední péči lékařů svým zraněním po převozu do Krajské nemocnice Liberec podlehl.

Podle denních statistik policie se stala smrtelná nehoda v kraji i 17. srpna, kdy byl v Roprachticích na Semilsku nalezen mrtvý muž vedle kola. Zřejmě ale zemřel kvůli zdravotní indispozici. "Jeho úmrtí nebude s největší pravděpodobností vykázáno jako smrt v souvislosti s dopravní nehodou. Ještě nemáme všechny posudky zpátky, ale vypadá to, že za úmrtím jsou chorobné příčiny," řekla ČTK krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková.

V červenci se staly v kraji dvě smrtelné nehody. Na začátku prázdnin zemřel při hromadné nehodě pěti aut na silnici 9 mezi obcemi Jestřebí a Zahrádky na Českolipsku řidič jednoho z vozů. Na konci července zahynul po pádu z kola u Vysokého nad Jizerou na Semilsku třiačtyřicetiletý cyklista.

Královéhradecký kraj hlásí obě prázdninové smrtelné nehody ve druhé polovině července. V Hradci Králové na okruhu města se 22. července brzy ráno srazila dvě osobní auta. Devatenáctiletý spolujezdec v jednom z aut utrpěl těžká zranění, kterým druhý den v nemocnici podlehl. U Ostroměře na Jičínsku se 24. července srazilo osobní auto s motocyklem. Pětapadesátiletý motorkář utrpěl při nehodě zranění, kterým podlehl.

V pátek 31. srpna policie zaznamenala v Trutnově nehodu s úmrtím, kdy řidič vyjel ze silnice a narazil do stromu. Policie nevylučuje, že příčinou úmrtí řidiče byla jeho zdravotní indispozice. Je tak možné, že řidič nezemřel kvůli nárazu auta do stromu. Pro stanovení příčiny smrti policie nařídila zdravotní pitvu.

Vážná nehoda s šesti zraněnými se stala 26. července u Urbanic na hlavní silnici mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou. Kamion tam zezadu narazil do dvou osobních aut, která čekala v místě před opravovanou silnicí. Hasiči museli pět lidí ze zdemolovaných aut vyprostit. O dva dny později se u Jaroměře srazila dvě osobní auta. Při nehodě se zranilo pět osob včetně dvou dětí. Dva lidé byli zraněni vážně.

V kolonách si řidiči museli letos o prázdninách postát hlavně při opravách silnice v Častolovicích na Rychnovsku a při opravě silnice první třídy číslo 11 u Chlumce nad Cidlinou. Především v polovině srpna kvůli náporu polských turistů zažívala kolaps dopravy oblast Adršpašsko-teplických skal. "Menší problémy se kvůli opravám vyskytly na silnici první třídy číslo 35 u obce Klenice a dále pak silnici z Hradce Králové na Brno," uvedl pro ČTK mluvčí policie Jan Čížkovský.

Naopak se nenaplnily původní obavy z kolapsu dopravy v Hradci Králové při prázdninové opravě kruhového objezdu Brněnská. "Vzhledem k prázdninám nebyl v metropoli tak hustý provoz. Mírné zdržení řidiči pocítili v dopravních špičkách. Výhodou bylo rozmělnění dopravy osobních vozidel po objízdných trasách," uvedl Čížkovský.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání