Právě slavný snímek s Macaulayem Culkinem (38) Kalouse pronásledoval i v dospělosti. Všichni si ho totiž s dabingovou rolí stále spojovali. „Kamarádi po mně doteď chtějí, abych udělal Kevina. To už se nedaří. Neuvědomují si, že už mi není jedenáct,“ postěžoval si kdysi Jan v rozhovoru pro ČT24.

Na Kevina ale přesto nezanevřel. „Jednou za čas se na film Sám doma podívám,“ přiznala někdejší dětská hvězda, jehož cestu do dabingu dláždily právě úspěchy před kamerou. „Může za to otec, který mi slíbil, že když vyhraju konkurs na jednu z dětských rolí v pohádce Nefňukej, veverko, dostanu vzduchovku. To se podařilo,“ vyprávěl Kalous.

„Pak se dělaly postsynchrony, kde si mě vybral pan zvukař, že to (dabing) můžu dělat. Tak jsem se chytil ve studiích a daboval různé dětské role. Následně přišla i tahle role,“ doplnil, co ho přivedlo k dabingu Sám doma, který vznikl v roce 1991, tedy rok po premiéře filmu v zahraničí.

Zatímco dnes se dabuje už jiným způsobem, tehdy ještě měli dabéři před sebou velké filmové plátno, na němž běžel obraz. „Každá role se dabovala zvlášť, takže jsme se nepotkávali. Pan režisér Helge mi hodně pomáhal. Vždycky jsem přišel ze školy a nadabovala se určitá část filmu. Natáčelo se třeba desetkrát, dokud pan režisér nebyl spokojený,“ přiznal pro ČT24 Jan s tím, že to rozhodně nebyla lehká práce.

Režisér s ním byl ale spokojený, a on tak Culkina daboval i v druhém díle a dalších filmech a stal se jeho dvorním dabérem. Dále stojí za zmínku jeho dabingová role v seriálu Gilmorova děvčata, kde propůjčil hlas příteli Rory Loganovi alias Mattu Czuchrymu (41). V nedávno dotočeném pokračování seriálu už ale bohužel Kalous nezazní.

Trpěl prý totiž depresemi, které nakonec nezvládl a vzal si život. Údajně se měl oběsit. „Bohužel je to pravda, Honza spáchal sebevraždu. Je to strašný, byl jen o půl roku mladší než já. Vůbec nevím, co měl za problémy, nerozumím tomu. Člověk prostě nikdy druhému nevidí do hlavy,“ potvrdil Blesku jeho kolega a kamarád Radek Kuchař (39).

VIDEO:  Trailer k filmu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku! Poslechněte si, jak zní Kevin v originále...

 

Fotogalerie
39 fotografií