„Syn jel na sportovním kole z Malinovského náměstí přes Cejl směrem do Židenic. Řidič mu při odbočování vlevo do Vlhké ulice nedal přednost a srazil jej,“ popsal průběh nehody Lukášův tatínek.

Těžce zraněnému mládenci dala šanci na návrat do života kriminalistka z blízké policejní centrály, shodou okolností původně zdravotní sestra. Otočila jej do stabilizované polohy, vytáhla mu jazyk, a než se přiřítila sanitka, stačila sportovce rozdýchat.

Policisté zjistili, že řidič dodávky řídil zdrogovaný. „Orientační zkouška byla pozitivní na amfetamin,“ řekl policista Pavel Šváb. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Šoférovi jsme zadrželi řidičský průkaz,“ dodal.

Lukáš ležel v pátek na ARO bohunické kliniky v umělém spánku ve vážném, ale ve stabilizovaném stavu. „Informace k němu podávat nelze,“ řekl mluvčí kliniky Pavel Žára.

Srážka cestou na závody

Lukáš je aktivní mladík. Je „auťákem“, závodí na kole, pracoval i v rádiu, je trochu dýdžejem a namluvil třeba i reklamy brněnskému letišti. Při osudné cestě jel do židenické prodejny kol přezout pneumatiky. I když jezdil za PePe Bike většinou horská kola, moc se těšil na silniční závod na Masarykově okruhu, který se jel ten den odpoledne a kam se i přihlásil. „Cestou se mu ta tragédie stala. Věříme, že se vrátí zpátky,“ doufá jeho kolega z týmu.

Jízda na podporu Lukáše

Brněnští cyklisté uspořádají na podporu Lukáše 5. září od 19.00 večerní manifestační jízdu městem. „Všichni na něj myslíme a přejeme mu hodně sil,“ svěřili se pořadatelé jízdy Cricital Mass. „Přijďte mu vyjádřit i vy svou podporu, přijďte ukázat, že město má mít silnice bezpečné i pro lidi na kolech,“ vyzvali organizátoři veřejnost.

VIDEO: Nejabsurdnější závod v centru Prahy: Z náměstí Republiky vyjela přeškrtnutá kola.

Video
Video se připravuje ...

Nejabsurdnější závod v centru Prahy: Z náměstí Republiky vyjela přeškrtnutá kola Eva Fornálová

Fotogalerie
4 fotografie