Když si v roce 2011 s hokejistou NHL slibovali lásku až do konce života, zpěvačka prý nechtěla vypadat jako zoufalá zlatokopka. Proto podepsala předmanželskou smlouvu, podle níž neměla v případě rozvodu mít nárok hnedle na nic. Ale ouha – když ke krachu jejich manželství došlo, Vondráčková neváhala sprintovat na otočku přes oceán a podat žádost o rozvod v Kanadě, kde je její šance na majetkové vyrovnání výrazně vyšší. Ve hře je totiž 380 milionů čistého, jež Plekanec za sedm let jejich manželství v NHL vydělal.

„Rada právníků zněla rozvádět se tam, kde mají naše děti trvalé bydliště. A ty mají kanadské občanství,“ sdělila Vondráčková serveru Expres.cz. Fotoreportéři Blesku zdokumentovali, že v Ruzyni v úterý při odletu za oceán předkládala dva kanadské a jeden český pas...

Odlišné právo

Vondráčková hraje i na tu kartu, že provincie Québec má poněkud odlišný právní řád než zbytek Kanady. Například v Ontariu předmanželské smlouvy uzavřené v jiné provincii nebo zemi uznávají, neodporují-li tamnímu právnímu řádu, právnický pohled na věc v Québeku (a tedy i v Montrealu) je výrazně složitější a zohledňuje celou řadu aspektů. A tam skutečně nemusí české ujednání o dělení majetku projít! „To je věc právníků,“ říká Vondráčková, ale sebevědomě trumfuje: „Ta smlouva je velice jednostranná a podle právníků protiprávní i v České republice!“ Plekanec odmítl Blesku věc jakkoli komentovat.

Názor právníka Jana Černého: Leda by odporovala dobrým mravům...

Jak by musela vypadat předmanželská smlouva, aby ji soud při přezkoumávání označil za neplatnou, jak tvrdí Lucie Vondráčková? „Vždy záleží na formulacích, aby byly jednoznačné, srozumitelné. Hlavně aby nepřipouštěly různý výklad v předmanželské smlouvě. Pokud ji ale paní Vondráčková označila za protiprávní, tak to signalizuje, že ta smlouva, respektive některé její časti, kolidují s naším právním řádem,“ potvrdil renomovaný pražský právník JUDr. Jan Černý.

Podle něj je nejobecnější protiprávnost, když smlouva nebo její část odporuje dobrým mravům. „V takových případech, kdy jedna strana získává nemorálně větší díl než partner, se jeden z partnerů může obrátit na soud. A pokud ten dojde k závěru, že ta smlouva odporuje dobrým mravům, může o majetku rozhodnout proti ní, respektive jinak.“

Milostný trojúhelník

Hokejista teprve před 25 dny oznámil rozvod a už se na veřejnosti pere špinavé prádlo. Hřebíčkem do rakve nefungujícího manželství měly být tajné návštěvy herce Matěje Hádka (42) u Lucie doma. Na vlastní oči se o tom přesvědčil Plekanec, když viděl záběry průmyslových kamer od bezpečnostní agentury, která střeží jejich luxusní byt na Kavčích horách. Tomáš se k tomu nevyjádřil, ale zato přiznal svůj vztah s tenistkou Lucií Šafářovou (31), tvrdí ovšem, že scházet se začali až nyní, kdy od rodiny i formálně odešel.

VIDEO: Vondráčková o krachu vztahu: Rychlost rozchodu byla zběsilá!

Video
Video se připravuje ...

Vondráčková o krachu vztahu: Rychlost rozchodu byla zběsilá! FTV Prima

Fotogalerie
29 fotografií