Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obec chce lidem zakázat chovat kočky. Místní si zoufají ze ztráty mazlíčků

Autor: Mii - 
30. srpna 2018
20:45

Obyvatelé se nejspíš budou muset brzy rozloučit se svými kočkami v novozélandské obci Omaui. Místní úřady plánují kompletně zakázat chov těchto domácích mazlíčků. Kočky tu totiž loví chráněné ptáky, kteří v oblasti žijí. Obyvatelům se rozhodnutí nelíbí, svých koček se nechtějí zbavovat. Píše o tom britský web Independent.

Návrh je součástí opatření „Plán ochrany před škůdci“, v rámci kterého budou muset všichni majitelé koček své mazlíčky očipovat, vykastrovat a registrovat u úřadu pro ochranu životního prostředí Southland, do jehož působnosti Omaui spadá.

Jakmile kočka dožije, její majitel nedostane možnost pořídit si novou. Zvířata tak nebudou hubena, ale zároveň nedostanou možnost se rozmnožovat, takže časem v Omaui vyhynou.

„Ty kočky chodí do křoví, kde loví ptáky, kteří tady žijí. Loví hmyz, loví plazy – všechno možné,“ popisoval Ali Meade, manažer biologických operací, který se o ochranu místní fauny stará. „Dělají tu spoustu škody. Takže vaše kočka si v Omaui dožije svůj krásný a klidný život, ale pak už si nebudete moci pořídit novou,“ dodal.

Zástupce místních úřadů John Collins s tvrzením souhlasí. „Nejsme odpůrci koček, jen chceme, aby si lidé kočky krotili. To se neděje, takže tu kočky být nemůžou,“ řekl. Jakmile budou oblíbení domácí mazlíčci pryč, populace ptáků, hmyzu a plazů se podle Collinse zvýší. Lidé tak nouzi o žijící tvory kolem sebe mít nebudou.

Obyvatelka: Bez kočky se mi přemnoží krysy

Úřady návrh zveřejnily tento týden a lidi vyzvaly, aby se k němu vyjádřili. Okamžitě dostaly desítky pohoršených dopisů, ve kterých obyvatelé s opatřením nesouhlasí. „Byl to pro mě naprostý šok. Cítím se dost zoufale, abych řekla pravdu,“ sdělila své pocity obyvatelka Omaui Nico Jarvisová.

Podle ní její tři kočky pomáhají řešit rozsáhlý problém s hlodavci v okolí. „Je jedno, kolik krys chytím nebo otrávím, neustále se valí další a další. Dokážou se prokousat do vašeho domu. Pokud nebudu moct mít kočku, skoro nebude možné žít ve vlastním domě,“ zdůvodňovala Jarvisová, proč potřebuje mít doma čtyřnohého mazlíčka.

Ani Terry Dean, další obyvatel Omaui, není z opatření nadšený. Obává se hlavně, jaký může mít zákaz koček vliv na místní komunitu. „Prostě vám jednoho dne řeknou, že vaše kočky, vaše milovaná zvířátka, musí pryč. Buď je chytí do pasti, nebo počkají, až umřou, a pak vám zakážou pořídit si další,“ konstatoval smutně Dean.

Na Novém Zélandu vznikla během posledních několika let řada projektů snažící se o záchranu původních novozélandských tvorů. V rámci nich jsou často hubeny invazivní zvířata, která tyto původní druhy loví. Aktuálně v zemi běží program „Predator Free 2050“, který se snaží zasadit o vymýcení například krys, kuskusů nebo hranostajů.

illyria ( 31. srpna 2018 09:18 )

přečti si to ještě jednou, třeba pochopíš...

sharka ( 31. srpna 2018 08:09 )

 do klece a vykastrovat toho,kdo to vymyslel a ty,co to schválili!!!!!!

sidneyfoster ( 31. srpna 2018 05:39 )

A já myslel že kuskus je něco ze pšenice. A vono je to zvíře.

illyria ( 30. srpna 2018 21:24 )

Ani komunisté nezakazovali chovat kočky... Otázkou je, co na to jejich ústava a pak soud pro lidská práva... A ten politik, co o tom rozhodl (schválil to) nebude již příště zvolen...

Zobrazit celou diskusi