V březnu letošního roku vyhlásili radní Prahy 5 veřejnou soutěž o podobu nové základní školy. Ve čtrvtek 29. srpna pak s výsledky seznámili širokou veřejnost. Soutěže se účastnily hlavně zahraniční architektonické týmy.

Celkem se zapojilo 66 architektonických kanceláří, z toho 45 jich bylo ze zahraničí. Do druhého kola putovaly týmy z Kanady, Polska, Nizozemska, Česka a Slovenska. Celkovým vítězem se nakonec stal kanadsko-polský tým.

Vizualizace vítězného návrhu od kanadsko-polského týmu.
Autor: zbigniew Gierczak, Nicolas Koff

„Jsme šokovaní a zároveň moc rádi,“ svěřil se architekt Zbigniew Gierczak i za svého kolegu Nicolase Koffa. S ním vypracovali návrh, jemuž vévodí prosklená přední fasáda školy. Dovnitř lze pak snadno nahlédnout. „Chtěli jsme, aby škola komunikovala s městem, a aby bylo vidět vše, co se děje uvnitř,“ vysvětluje svůj záměr.

Smíchov City

Na českou architekturu prý nedá dopustit a z pražských staveb nejvíce oceňuje oválnou Národní technickou knihovnu. Na druhém místě skončil architekt Václav Škarda a třetí pozici obsadilo nizozemské studio IND (INTER.NATIONAL.DESIGN).

Vizualizace vítězného návrhu od kanadsko-polského týmu.
Autor: zbigniew Gierczak, Nicolas Koff

Škola by podle starosty Prahy 5 Pavla Richtera (TOP 09) měla vzniknout v pozdější fázi developerského projektu Smíchov City. Ten plánuje postavit v úseku bývalého Smíchovského nádraží developer Sekyra Group. V místě by měly vzniknout kanceláře, obytné domy, obchody a parky.

Začátkem roku 2019 by měl  podle starosty developer předat dokumentaci, aby získali stavební povolení. Na novou školu pak radnice vyčlenila zhruba 300 milionů korun. Uvnitř budovy bude 2 x 9 tříd se dvěma přípravnými třídami, jídelna a tělocvična.

Fotogalerie
17 fotografií