Nejednoho překvapí zjištění, že v samém jádru Prahy, v turisticky nejatraktivnější destinaci, má hlavní město v majetku několik budov, které pronajímá nikoliv ke komerčním účelům, ale spíše ke kulturním. K budově staroměstské radnice totiž přiléhá dům U Minuty, za kterým se nalézá dům U Zlatého rohu. Oba dva v tuto chvíli využívají spíše kulturní a neziskové instituce.

Před lety se přitom hovořilo o tom, že právě v těchto domech hodlá magistrát zřídit komerční i bytové prostory. Vzhledem k lukrativnímu umístění se tomu vůbec nelze divit. Při plánované rekonstrukci daného bloku budov se tak nabízí otázka, kdo a jak bude historické budovy využívat nadále? Nehrozí například to, že se tolik vyhledávaný Skautský institut bude muset přestěhovat jinam?

Účel zůstane zachován

„Rekonstrukcí domu U Minuty se využití Staroměstské radnice nemění, pouze se upravují prostory tak, aby mohly být využívány současně a nekřížily se provozy turistů, svatebčanů a také účastníků akcí pořádaných magistrátem,“ vysvětlil mluvčí magistrátu hl. m. Prahy Tadeáš Provazník.

Prostory domů U Minuty a U Zlatého rohu jsou skvostné. Zachovávají historického ducha místa.
Autor: IPR

Zároveň tím i potvrdil, že dřívější záměr magistrátu, zřídit v místech lukrativních historických staveb komerční a bytové prostory, dosud není aktuální a nebude ani po nákladné rekonstrukci, která bude sahat ke 130 milionům korun. „Smlouvy o užívání prostoru jsou podepsány na dobu neurčitou a skauti, zrovna jako jiné instituce, v objektu zůstanou po celou dobu rekonstrukce a dále tu budou sídlit i po jejím skončení. Celou rekonstrukci jsme se skauty také projednali a souhlasí s úpravami bez výhrad,“ vysvětlil.

Celosvětové unikum

V současné době je dům U Minuty i dům U Zlatého rohu ve využívání tzv. Pražského kreativního centra, jehož je Skautský institut součástí. Rekonstrukci domu U Minuty proto ředitel Skautského institutu Miloš Říha vítá s tím, že je nezbytná. Zároveň ale doufá v to, že účel daného místa zůstane zachován.

„Každoročně do Skautského institutu zavítá mezi 50 až 100 tisíci lidmi,“ uvedl Říha. „Je to zčásti proto, že jde o klidné veřejné místo v centru Prahy, které jinde v okolí chybí, zčásti i proto, že lidem nabízíme zajímavé programy. Každý měsíc se tu kupříkladu koná až na 50 různých programů v podobě přednášek, workshopů nebo divadla,“ přiblížil.

Ačkoliv se dlouhodobě hovoří o tom, že je zřízení Pražského kreativního centra v tzv. radničních domech pouze dočasné, Říha věří, že svou funkci bude plnit nadále. „To, že se domy přiléhající ke staroměstské radnici opraví, je jedině dobře. Naše vztahy s magistrátem jsou korektní, obdrželi jsme i ústní ujištění, že prostory domu U Minuty zůstanou i po nadcházející rekonstrukci v užívání Pražského kreativního centra.“

Každý měsíc se v Pražském kreativním centru odehrává okolo 50 společenských akcí.
Autor: Patrik Šimr

Je však otázkou, v jaké podobě. „Věřím, že i v rámci rekonstrukce zůstane logika tohoto místa zachována,“ uvedl Říha. „Snažíme se dělat městu dobré jméno. Už jen to, že se nejedná o nějakou uzavřenou klubovnu, nýbrž o veřejný prostor určený opravdu každému, navíc v takto historických prostorách, které mají dozajista genia loci, je celosvětové unikum.“

Fotogalerie
31 fotografií