Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda „zkrouhla“ neziskovkám půl miliardy. I přesto si ale polepší

Autor: ČTK - 
29. srpna 2018
14:15

V návrhu rozpočtu na příští rok klesla suma určená neziskovým organizacím o 586 milionů korun oproti původnímu plánu. Přesto má podle návrhu celková suma vzrůst o 800 milionů korun vzhledem k letošnímu roku, novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda bude o požadavcích sektoru ještě jednat. Výrazně klesat mají peníze neziskovým organizacím vázaným na ministerstvo školství, s růstem počítá ministerstvo práce a sociálních věcí.

Je to nárůst od roku 2018 asi o 800 milionů, takže jednotlivé resorty mají plusy nebo minusy,“ uvedl. Na zasedání příští úterý chce s ministry velice podrobně probrat plány tam, kde mají výdaje rozpočtu růst.

Ve zdravotnictví mají být výdaje na neziskový sektor nižší o 70 milionů korun, školství, kam spadá i podpora sportu, o 448 milionů. „Ministerstvo práce a sociálních věcí navyšuje o 98 milionů, úřad vlády snižuje o 65 milionů, samozřejmě povedeme k tomu debatu s jednotlivými ministry, hlavně mě zajímá navýšení, bude to ještě téma,“ uvedl premiér.

Neziskové organizace kritizovaly výrok ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ze začátku srpna, že by z 14 miliard korun ročních dotací pro neziskové organizace ráda ušetřila tři miliardy. Po vlně kritiky, která směřovala i na premiéra, Babiš uvedl, že vláda bude postupovat podle analýzy, kterou nechal vypracovat.

Do jakých oblastí jdou státní dotace z veřejných rozpočtů v případě neziskovek? Do jakých oblastí jdou státní dotace z veřejných rozpočtů v případě neziskovek? | Rozbor financování nestátních neziskových organizací v roce 2015

Podle rozboru financování, který si nechává každý rok vypracovat vláda, největší část dotací pro neziskové organizace putuje do podpory sportu. V roce 2016 to byla víc než třetina z rozdělované sumy 17,89 miliardy korun. Zhruba 30 procent částky se pak využilo na sociální věci a na zaměstnanost.

Tři pětiny celkové sumy poskytl předloni stát, víc než pětinu obce a kolem 16 procent kraje. Zbytek byl od státních fondů a agentur. Na sport samosprávy dávají výrazně víc než do podpory sociálních věcí. Do nich putovala zhruba pětina obecních a krajských dotací, na sport víc než dvě pětiny.

Výše státního příspěvku z veřejných rozpočtů na neziskovky v Česku Výše státního příspěvku z veřejných rozpočtů na neziskovky v Česku | Rozbor financování nestátních neziskových organizací v roce 2015

Registraci mělo 122.000 nadací, spolků, zájmových sdružení, církevních společností, vzdělávacích institucí a ústavů. Stát v roce 2016 podpořil projekty 6941 organizací, tedy necelých šesti procent.¨

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa