V průběhu setkání zaměstnanců divadla s politickými špičkami v historické budově ND ministr kultury Antonín Staněk (52, ČSSD) rovnou jmenoval stávajícího ředitele naší první scény Jana Buriana (59) na další léta – od srpna 2019 až do 2025. „A to bez řádného výběrového řízení a bez jasné koncepce směřování divadla. Nikdo netuší, kam se tak spěchalo,“ zlobí se odboráři.

Ministr tak podle nich porušil programové prohlášení vlády Andreje Babiše (63, ANO), který transparentnost výběrových řízení považuje za prioritu.

Blesk exkluzivně získal vyjádření ministra kultury ČR. „Každý rozumný člověk pochopí, že měl-li být ředitel tak důležité národní kulturní instituce, jakou ND je, vybrán na základě výběrového řízení, mělo být toto vypsáno dávno před mým příchodem na ministerstvo. Koncepci navíc Jan Burian předložil. Je zárukou kontinuity pozitivního vývoje české první scény,“ vyvrací tvrzení části odborářů Antonín Staněk. „Je škoda, že jeden z tradičních kritiků se dnes na zasedání pracovního týmu Tripartity, kde jsme oba byli, ani slovem o svých výhradách nezmínil,“ dodává ministr.

Herečka neměla o ničem tušení. Do poslední chvíle dokonce ani nevěděla, proč byla do zlaté kapličky pozvaná. „Nepočítala jsem s tím,“ potvrdila Blesku.

Video: Iva Janžurová otevřeně o operaci srdce: Z jeviště jela rovnou do nemocnice

Video
Video se připravuje ...

Iva Janžurová otevřeně o operaci srdce: Z jeviště jela rovnou do nemocnice Hana Höschlová, Michal Protivanský

Fotogalerie
24 fotografií