Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vražda chlapce (†11) po 20 letech objasněna? Policie zadržela podezřelého!

Autor: lm, ČTK - 
27. srpna 2018
17:42

Vražda 11letého Nickyho Verstappena dlouhých 20 let pronásledovala nizozemské kriminalisty. Chlapec zmizel 9. srpna 1998 z letního tábora v přírodní rezervaci Brunssumerheide u německých hranic. Jeho tělo našli druhý den nedaleko v lese. Nizozemská policie nyní oznámila, že zadržela podezřelého!

Po dvaceti letech pátrání byl ve Španělsku zatčen Nizozemec podezřelý z vraždy 11letého chlapce. Identitu a fotografii podezřelého zveřejnili minulý týden nizozemští vyšetřovatelé, podle nichž DNA 55letého Jose Brecha odpovídá vzorku z chlapcova oblečení a těla. Muže na fotografii poznal jiný Nizozemec, který žije ve Španělsku, a upozornil místní policii. Ta Brecha v neděli zatkla nedaleko Barcelony. Podezřelý souhlasil s vydáním do Nizozemska, informovala agentura AFP.

Jedenáctiletý Nicky Verstappen zmizel v srpnu 1998 ze svého stanu na dětském táboře na jihu Nizozemska. Jeho tělo bylo nalezeno následující den v lese. Jednou z mála stop, které vyšetřovatelé získali, byl vzorek cizí DNA nalezený na chlapcově oblečení a těle.

Policie Brecha zastavila v noci několik dní po vraždě poblíž místa činu. Později absolvoval výslech, ale vyšetřovatelé jej měli za nevinného kolemjdoucího.

Vzhledem k pokroku v analýze DNA a ve snaze případ vyřešit vyzvaly loni v květnu nizozemské úřady zhruba 20.000 mužů z okolí města Limburg, aby odevzdali svůj vzorek DNA. Necelých 15.000 z nich tak učinilo, ale Brech se dobrovolných odběrů nezúčastnil.

Minulý podzim odcestoval Brech do pohoří Vogézy na východě Francie a letos v dubnu ho rodinní příslušníci nahlásili jako pohřešovaného. Brech je zběhlý v přežití v přírodě a dokáže v divočině přečkat dlouhou dobu. Poté, co jej rodina nahlásila jako nezvěstného, policie prohledala jeho domov a zjistila, že DNA podezřelého se stoprocentně shoduje se vzorkem z chlapcových šatů a těla.

Po zveřejnění Brechovy fotografie dal španělské policii tip 48letý Nizozemec žijící ve Španělsku. Uvedl, že jej viděl v obci Castellterçol, zhruba hodinu jízdy od Barcelony, a že s ním mluvil v červenci.

Žil ve stanu v lese nedaleko domu, který pravidelně navštěvuje několik lidí. Je to svého druhu komunita, sám jsem tam dlouho žil," řekl muž deníku Telegraaf.

Brecha je připraven u soudu zastupovat význačný obhájce, na chlapcově těle byly totiž nalezeny vzorky DNA i dalších lidí, napsal server BBC.

Monikay ( 4. září 2018 18:04 )

Ďáblův advokát

pajato73 ( 28. srpna 2018 11:46 )

jsem proto, aby se kazdemu odebral vzorek DNA a otisky prstu! Tim by se snad i zabranilo nekterym cinum a nebo by se jich i dost vyresilo! A hlavne i u utecencu a pristehovalcu. Tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání