Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pětiletý Lubošek záhadně zmizel u svého domu: Policie po 30 letech prosí o pomoc!

Autor: lm - 
28. srpna 2018
05:20

Už dlouhých 30 let pátrá policie po Ľubošovi Bednárovi, který se záhadně ztratil, když mu bylo pouhých pět let. Chlapeček zmizel během krátké chvilky, kdy zůstal bez dozoru venku před domem. Jeho případ je jedním z nejstarších pomníků československé kriminalistiky.

Osudného dne, 27. srpna 1988 dopoledne, si tehdy pětiletý Ľuboš Bednár hrál se starším bráchou v okolí bytového domu v Púchově (Trenčínský kraj). V pravé poledne na ně máma z okna zavolala, aby přišli na oběd. Nahoru však dorazil jen starší z chlapců. "Mladší Ľuboš zůstal venku, přičemž svému bratrovi řekl, že on jde ještě někam za obytný dům, u kterého si hráli," stojí ve zprávě tehdejší Veřejné bezpečnosti.

Když Ľuboš nahoru nepřišel, jeho táta pro něj okamžitě šel. Po malém chlapci však už venku nebylo stopy. "Nezvěstného syna nejdříve hledal sám v blízkém okolí, pak s několika sousedy a nakonec, když ho nenašel, oznámil případ na OO VB Púchov. Na OO VB byly provedeny prvotní úkony pátrání po nezvěstném chlapci bez kladného výsledku. Byla provedena pátrací akce za účasti občanů města, příslušníků VB a pomocných sil. Při akci byla prohledaná všechna odlehlá i nebezpečná místa, rovněž bez kladného výsledku," stojí dále ve spisu.

Slovenská policie podle zákona po uplynutí 20 let zastavila po chlapci pátrání. Naděje na vyšetření případu se ovšem nevzdala, a proto na něj v letošní smutné 30leté výročí znovu upozornila na sociálních sítích. Inspirovala se přitom i podobnými případy v zahraničí, kdy se podařilo objasnit hrůzné zločiny i po několika desítkách let.

"Díky medializaci se i na Slovensku podařilo vyřešit podobný případ. V roce 1960 zmizel ze zahrady rodinného domu také pětiletý chlapec, bratr známého umělce Igora K. O případu informoval v roce 2016 slovenský celostátní deník. Na základě publikovaného článku se Igorovi K. ozvala rodina, se kterou žil mezitím už zesnulý nezvěstný bratr. Příbuzenství potvrdily i testy DNA. Podle jejich vyjádření, nezvěstný byl pravděpodobně unesen sousedy, později umístěn do dětského domova se zfalšovaným rodným listem. Objasnění případu tak trvalo 56 let," vysvětlila slovenská policie.

Kdokoliv má o chlapci jakékoliv informace, může kontaktovat svou lokální pobočku policie. Poslední snímek Ľuboše pochází z doby pěti let, slovenská policie proto uveřejnila i zvláštní znamení, podle kterých by ho někdo mohl poznat. Na hraně brady měl chlapec jizvu (méně viditelná délka, cca 0,5 cm); na levé straně zad v blízkosti lopatky mateřské znaménko elipsovitého tvaru (délka cca 3 cm).

iFender ( 28. srpna 2018 09:43 )

Nedavno jsem ho potkal.Mel rucksack na zadech a mlel neco o Aljasce ,nebo co?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání