Dosud neznámý druh byl nalezen v pasti na starých dubech v oboře Soutok. V jeho přirozených úkrytech pod kůrou starých stromů se kožojeda moravského entomologům dosud najít nepodařilo. „Měli jsme tam rozmístěno 360 pastí. Do každé z nich se chytí stovky brouků, materiál se pak musí roztřídit a rozeslat specialistům,“ uvedl Lukáš Čížek z Biologického centra.

„Je to mimořádný nález. Střední Evropa je dobře prozkoumaná a vědě neznámé druhy brouků tu objevujeme už jen vzácně,“ poznamenal Petr Šípek z České společnosti entomologické. „Ukazuje to, jak jsou jihomoravské luhy cenné a unikátní.“

Snad ho budou chránit

Kožojed se chytil do pasti při biologickém průzkumu území u moravsko-slovensko-rakouské hranice, kde jsou nejzachovalejší lesy v republice.

Na objevu se podíleli zejména odborníci z Biologického centra Akademie věd ČR, České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze a Ostravské univerzity.

„Zatím víme, jak tento nový druh kožojeda vypadá,“ řekl entomolog Jiří Háva z ČZU, který nový druh vědecky popsal. „Příbuzné druhy žijí ve starých stromech v chodbách jiného hmyzu. Je velmi pravděpodobné, že tento brouk potřebuje mohutné, staré duby. Pouze na nich byl totiž nalezen,“ doplnil.

„Území patří státu, takže by neměl být problém zajistit mu ochranu. Jenže veškeré snahy byly dosud marné. Unikátní území ohrožuje postoj státních lesů i pasivita ochrany přírody. Hrozí, že toto unikátní území zdevastujeme,“ dodal Čížek.

VIDEO: Hmyz na talíři i v Evropě: EU zkoumá jeho nutriční hodnoty.

Video
Video se připravuje ...

Hmyz na talíři i v Evropě: EU zkoumá jeho nutriční hodnoty. tv Joj

Fotogalerie
5 fotografií