Důvod je poměrně kuriózní. Stažení aplikace z obchodu nesouvisí s nějakou nefunkčností nebo negativní odezvou ze strany zákazníků. Vypadá to, že Česká spořitelna neoprávněně použila název Saifu, což je jméno, které už má v Česku (ale i v jiných zemích) registrováno jiná společnost, konkrétně Paymaster, a. s.

TIP: Platby mobilem umí už i Česká spořitelna. Musíte si ale nainstalovat separátní aplikaci

Možná vás napadne, jak se může více subjektů potkat zrovna na tak na první pohled „nesmyslném“ slově Saifu. To ovšem pochází z japonštiny a v překladu znamená peněženka. Právě společnost Paymaster pod stejným názvem vyvíjí platební systém pro převod pěnez mezi klasickými měnami a kryptoměnami, a v nejbližší době jej uvede v život prostřednictvím aplikací do marketů Google Play i do Apple AppStoru. Půjde však o zcela jinou aplikaci, která s řešením České spořitelny nebude mít nic společného.

Banka mezitím musí vymyslet nový název pro svoji aplikaci, nebo ji urychleně integrovat do vlastní aplikace mobilního bankovnictví George, což, jak už dříve oznámila, má tak jako tak v plánu. Pro uživatele, kteří mají aplikaci Saifu nainstalovanou na svém mobilním zařízení, se v tuto chvíli nic nemění a mohou s ní platit i nadále.

TIP: Revolut v ČR spouští Google Pay. Jestli jste mezi vybranými, zjistíte jednoduše. Apple Pay přijde vzápětí

Doplněno o vyjádření České spořitelny:

Aplikaci Saifu není v tuto chvíli možné stáhnout z on-line obchodu Google Play. Hlavním důvodem je shoda názvu aplikace s názvem služby jiného subjektu. Usilujeme o to, aby aplikace pro mobilní platby byla co v nejkratší době umístěna zpět do on-line obchodu Google Play. Všem klientům, kteří si nyní nemohou aplikaci stáhnout, se velice omlouváme.