Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Novinářka se konečně vrátila domů. Turecko ji zadržovalo 17 měsíců, manžel musel zůstat

Autor: ČTK - 
26. srpna 2018
16:27

Po 17 měsících zadržování v Turecku se v neděli do Německa vrátila německá novinářka a překladatelka Mesale Toluová, kterou Ankara obvinila z šíření propagandy zakázané krajně levicové organizace. Informovala o tom agentura DPA. V Turecku je Toluová nehledě na vycestování dále stíhána, ve stejné kauze je obviněn i její manžel, který Turecko opustit nesmí.

Není to tak, že by mě vycestování skutečně těšilo, protože vím, že v té zemi, kde jsem byla zadržována, se nic nezměnilo,“ uvedla Toluová. Dodala, že chce nadále pomáhat lidem, které jsou kvůli svým politickým názorům v Turecku vězněni.

V Turecku je v současné době kvůli politickým postojům podle médií vězněno několik německých občanů, což představuje sporný bod vztahů mezi Ankarou a Berlínem. To je i případ německo-tureckého novináře Denize Yücela, jehož Ankara propustila letos v únoru po roce vazby. Obžalován je z podpory terorismu, za což mu hrozí až 18 let vězení.

Třiatřicetiletá Toluová, která je dcerou tureckých přistěhovalců, byla zatčena ve vlasti svých rodičů loni v květnu, ve vazbě strávila sedm měsíců. Po propuštění nesměla zemi opustit. V srpnu ale turecký soud cestovní omezení zrušil a Toluová se rozhodla vrátit do Německa. Obviněna je ze šíření propagandy a členství v zakázané Marxisticko-leninské straně (MKLP), prokuratura pro ni žádá 15 let vězení. Toluová obvinění odmítá.

mandat ( 28. září 2018 18:44 )

Je to Turkyne, ma turecky pas, neni vdana, ma syna,ktery ma turecke jmeno, jeji otec mluvi nemecky,jak kdyby tam byl 2 mesice, pritom tam pracoval a zil pres 30 let, ted sel na penzi do Istanbulu.Ona neni novinarka,jen si hraje na tlumocnici.Provokovala a kontaktovala se s opozici v Turecku.Bez duvodu nebyla zavrena a zavreli ji jako Turkyni.Nemci se samozrejme nechlubi tim, ze ma obe obcanstvi,to, ze ma turecky pas,to nemecke urady neinformovala.To, ze ma nemecky pas , to z ni Nemku neudela.

Zobrazit celou diskusi