Ocenění sedminásobné olympijské vítězky, čtyřnásobné mistryně světa, jedenáctinásobné mistryně Evropy a čtyřnásobné Sportovkyně roku Československa spatřila světlo světa téměř dva roky po její smrti jen na jeden den. A to jen kvůli 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa při vzpomínkové výstavě na paní Věru.

Pod dozorem

Vše zorganizoval syn gymnastky Martin Odložil (44), který oslovil fotografa Patrika Nguyena. „Bylo to hodně náročné. Starosta Černošic měl svatou trpělivost, protože se to fotilo u něj v kanceláři někdy do desíti hodin večer,“ popsal fotograf. „Ono je vše uschované v policejním trezoru v Černošicích, odkud se věci přesunuly na radnici. Pan starosta u toho musel být po celou dobu,“ dodal Nguyen, kterému prošly pod rukama všechny medaile a ocenění Čáslavské. Jak se podařilo Nedělnímu Blesku od městské policie v Černošicích zjistit, věci jsou na služebně uloženy na přání dcery Čáslavské. „Jde o vzácné věci, které chce mít rodina na bezpečném místě. A protože patří paní Čáslavské, která je legenda, rádi jsme vyšli vstříc,“ prozradil Blesku strážník.

Slzy dojetí

Díky tomu se také mohla konat 21. srpna vzpomínková výstava v Hotelu Červenohorské sedlo, které se zúčastnil i syn jedné z nejúspěšnějších sportovkyň světa. „Držel se v pozadí a všechno sledoval. Byl dojatý a měl slzy v očích,“ prozradil Blesku Patrik Nguyen to, jak syn Čáslavské na mámu vzpomínal. A ani sám fotograf na Věřiny poklady z policejního trezoru nemůže zapomenout. „K paní Čáslavské mám jako ke sportovkyni obrovskou úctu a respekt za to, co dokázala a co pro Československo a sport u nás udělala,“ dodal.

Odhalení Blesku: Konečně má důstojný hrob

Téměř dva roky od smrti má Věra Čáslavská konečně důstojný hrob. Blesk jej v týdnu objevil v Černošicích a je to pozoruhodná »stavba«. Půlkou totiž leží v areálu místního hřbitova (kde daleko skromněji odpočívají i její rodiče), druhou pak přesahuje do sousední zahrady domu, v němž legendární gymnastka prožila podzim života a také koncem srpna 2016 skonala. Hrob vymyslel a vlastnoručně zbudoval syn Martin (44). Jeho součástí je bílý leštěný kámen i další světlé přírodní balvany, bílá plastika znázorňující gymnastku po doskoku, k místu posledního odpočinku patří i japonská sakura, a dokonce dřevěná lavička, na které lze posedět s tichou vzpomínkou.