Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dovolená na Slovensku skončila tragédií: Mrtvého Jána (†66) z Čech nechali 7 hodin ležet na slunci!

Dovolená manželů z Česka na Slovensku skončila tragédií.
Dovolená manželů z Česka na Slovensku skončila tragédií.  (Autor: archiv Plus JEDEN DEŇ/Július Dubravay)
25. srpna 2018
16:21

Hrůzný případ se odehrál u našich sousedů. Postarší manželé sem přijeli z Česka na dovolenou, jejich výlet ale skončil tragédií. Ján (†66) na chalupě náhle zemřel. Jeho manželka Anna (64) pak s mrtvolou svého milovaného muže musela strávit několik hodin, protože lékař se cestou k nim ztratil.

Manželé Ján a Anna žijí v Česku více než 40 let, do rodného kysuckého Zákopčie se však především v létě rádi vraceli. Odpočívali tu na Jánově chalupě, kterou mu darovala maminka. "On se tu cítil stále jako doma. Měl rád přírodu a celé okolí," popsala slovenskému deníku Plus JEDEN DEŇ sestřenice Anna (74).

Letošní letní dovolená pro manžele ale skončila tragicky. Ján chtěl v pátek 3. července v deset dopoledne nasekat dřevo, přitom se mu ale udělalo zle a zkolaboval. Když ho manželka našla, přivolala pomoc a muže zároveň ihned začali oživovat místní. Záchranka podle ženy přijela až za 30-40 minut, Jána už se jim ale bohužel přivést k životu nepodařilo.

Tím to ale pro nebohou Annu neskončilo, další ránu jí totiž zasadil ohledávající lékař. "Přivolali jsme ohledávajícího lékaře, který měl přijít, abychom mohli zároveň přivolat pohřební službu," popsala Anna v dopise redakci My Kysuckých novin. Lékař jí řekl, ať muže nechá ležet na zahradě v místě, kde skonal, dokud nepřijede. Jenže pak se dlouhé hodiny nic nedělo.

Lékař, který na místo vyrazil až ze 70 kilometrů vzdáleného Martina, totiž nemohl chalupu v Zákopčie najít. Kdyby ho nenašli blízcí nebožtíka a nedopravili ho namísto, bloudil by nejspíš ještě několik hodin. Do Zákopčie pak dorazil až po 17. hodině, nebožtík tak ležet na přímém slunci přibližně sedm hodin! V tu dobu navíc už měli pohřební služby v okolí zavřeno, takže příbuzní museli Jána odnést do sklepa a počkat do druhého dne, než si ho odvezou.

Zdrcenou vdovou hrůzný incident značně otřásl. Podle slovenských médií ještě do nedávna funkci ohledávajících lékařů vykonávali místní obvodní lékaři, kteří se v terénu vyznali, od 1. července tuto službu ale zajišťují vybrané soukromé firmy. Anna nechápe, proč k ní poslali lékaře až z tak vzdáleného města, který se navíc v lokalitě vůbec nevyznal. "Něco takového by určitě neměla zažít žádná rodina, která přijde o svého blízkého," cituje její slova kysucký deník.

Případem se zabýval i slovenský Úřad pro dohled nad zdravotní péčí, podle něhož ohledávajícímu lékaři poskytlo Krajské operační středisko špatnou adresu. Na to lékař přišel, až když místo nemohl najít a musel se střediskem znovu spojit. Podle mluvčí úřadu Andreji Pivarčiové cestu prodloužila také špatná dopravní situace a kopcovitý terén.

"Mrzí nás, že pozůstalí měli nepříjemnou zkušenost se zabezpečením prohlídky. Úřad pro dohled nad zdravotní péčí je kdykoliv nápomocný při řešení všech problémů v souvislosti s výkonem prohlídky mrtvých těl," dodala Pivarčiová.

 

dietr ( 26. srpna 2018 08:48 )

pohřebáci večer nejezdí? To si jako berou policajti mrtvoly z ulic na stanici?

hahapch ( 26. srpna 2018 01:22 )

dajka123 tady vůbec nejde se zviditelnit nebo o peníze, ale o to aby se s tím něco udělalo, nechat mrtvého 7 hodin na slunci a potom ve sklepě není normální a vůbec nedůstojné, měli to dělat místní lékaři kteří znají kde kdo bydlí a ne zákon změnit že budou ohledávači a budou jezdit po celém kraji, je to nesmyslný zákon, můžete psát, stále chodit po úřadech a nic žádná pomoc, změna, ale jak cokoliv lidé dají do médií zázrak najednou všichni hnou ***í a začnou dělat pomáhat jak jen to jde aby nebyli očernováni před všemi, vždy jde něco udělat i když někdo rozhodnul takový debilní zákon, snad se to zruší a bude to tak jako bylo, média v tomto dost pomáhají a děkujte jim že se neodvrátí od v nouzi jako ostatní

defakto ( 25. srpna 2018 21:52 )

... kdysi mrtvého nechávali doma až do pohřbu a nikde jej neodváželi .

ja-stana ( 25. srpna 2018 18:49 )

Po transplantaci jater se chlastat už nesmí. Nikdy.

Anifa ( 25. srpna 2018 18:05 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání