Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muži a ženy mluví rozdílnými jazyky. I tak si nigerijští vesničané rozumí

Autor: peb - 
25. srpna 2018
19:26

Ve farmářské komunitě v jižní Nigérii mluví ženy jinak než muži. Vesničané tento fakt nazývají darem od boha. S rostoucí oblibou angličtiny se ale obávají, že jejich unikátní jazyk zanikne. 

Například oblečení je pro muže „Nki", ale ženy ho nazývají slovem "Ariga". Ve skutečnosti to ale není úplně tak, že by to byly dva rozdílné jazyky. Velkou část slovní zásoby mají muži i ženy společnou. Existuje ale řada slov, která se liší, přičemž nemají ani stejný základ a jejich používání závisí zcela na pohlaví. Rozdíly jsou kupříkladu daleko větší, než mezi britskou a americkou angličtinou. 

Jazyk dospělosti 

Ženy a muži si ale v tomto prostředí rozumějí stejně dobře, jako kdekoliv jinde na světě. To proto, že chlapci mluví zhruba do svých deseti let dívčí verzí jazyka. Když začnou mluvit "mužsky", považuje se to za znak dospělosti. „Pokud chlapec nezmění jazyk, je považován za nenormálního,“ říká náčelník Ibang. Důvod, který vedl ke zformovaní odlišností v řeči pohlaví, se zatím nepodařilo odhalit. Samotní Nigerijci to vysvětlují biblí. Bůh prý zamýšlel odlišit slovní zásobu mužů a žen ve všech jazycích. Nakonec ale zůstal jen u nich.

Původní jazyky mizí

Ani jedna z verzí tohoto původního jazyka není nikde zapsaná, a proto je jeho přetrvání zcela závislé na ústní tradici. Stále méně mladých lidí ale tímto jazykem chce mluvit. Původní jazyky se začínají vytrácet na celém území Nigérie. Lingvistická Asociace Nigérie varuje, že by v nejbližších letech mohlo zcela zmizet 50 z celkových 500 nigerijských jazyků. Ve školách se totiž děti učí anglicky a odvádí se tím od svých rodných jazyků.

CAVESMAN ( 25. srpna 2018 20:57 )

no a koho ti negři zajímají ?

Zobrazit celou diskusi