Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prodala jsem společný dům v Řecku, přiznala Paroubková. Expremiér neviděl ani korunu

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, zst - 
25. srpna 2018
05:00

Špinavé peníze v rodině Petry a Jiřího Paroubkových. To je jedno z nejzávažnějších obvinění, které po sobě brzy bývalí manželé hážou. Podle Petry měl její manžel nelegální příjmy, podle expremiéra si zase manželka slušně vydělávala u obviněného lobbisty. Jedno je ale jisté. Paroubková prodala společně pořízený dům v Řecku a zdá se, že bývalý šéf ČSSD z něj neviděl ani korunu. Druhá expremiérova manželka se brání, že peníze „spolkla“ starost o společnou dceru, řekla Paroubková v rozhovoru pro Blesk. Podle Paroubka jeho stále ještě manželka dům prodala za 4,8 milionu korun.

V jakém stavu je to teď, jde–li o péči o dceru?

Máme odvolací soud v září. Ohrazuji se proti výši výživného, které je teď 10 tisíc měsíčně. Když muž prokázal soudu svoje čisté příjmy, říkal, že jsou kolem 45 tisíc měsíčně. Ale když spočítáme jeho výdaje na dům a poplatky, výživné, peníze na zvláštní dietu, kterou drží, tak nám vychází vyšší částka.

Proč si ale myslíte, že by vás vůbec Jiří Paroubek chtěl takto bojkotovat?

Kdysi si myslel, že se vrátím, že to finančně neutáhnu. Šlo mu o to dostat mě na kolena. Byla i nabídka, říkal tomu „strukturovaná nabídka“, že pokud se vrátím, dá mi milion korun ročně, pak se mu začalo lépe dařit v podnikání, tak to změnil na milion měsíčně. Mám na to svědky. Můj jediný pocit vůči němu byl strach. A pokud se někoho bojíte, tak k němu nemůžete zpět.

Dříve jste psala knihy na jeho podporu a bránila ho, kde to šlo. To jste se tak spletla?

Myslela jsem, že Jiří Paroubek doma je jiná osoba než Jiří Paroubek, který vystupuje na veřejnosti, kde dokáže lhát a být manipulativní. Je to jedna osobnost. A hodně jsme se oba změnili. Já poté, co jsem překonala mozkovou příhodu. V té době byl rozhádaný se synem kvůli penězům. Nainvestoval mu do galerie 4 miliony, jenže podnikání se nevydařilo. 4 miliony, které nemohl sám Jiří Paroubek oficiálně našetřit.

Kde tyto údajné peníze vzal?

Zeptejte se ho. Vím, že jsou, a vím i přibližný obnos.

Mluvíme o penězích, které jsou výsledkem nějaké potenciální trestné činnosti? Korupce?

Nevím, jestli korupce nebo šikovnosti. Rozhodně si umí peníze ošetřit právně tak, že se k nim asi nikdo nedostane.

Proto se ptám. To slovo „ošetřit“ implikuje, že to nejsou legálně získané peníze...

Rozhodně to nejsou legální příjmy.

Kontaktovala jste kvůli tomu orgány činné v trestním řízení?

Ne a nechci o tom mluvit, protože je tam celá skupina lidí, kteří se kolem sebe pohybovali.

Až skončí soud o dceru, budete si dělit majetek. Jak si to představujete?

V souladu s českým právem mám legitimní požadavky. V jeho pojetí finančním to jsou drobné.

Petra Paroubková viní Jiřího Paroubka z domácího násilí. Ten to má za bláboly. Řekla to v rozhovoru pro Blesk v srpnu 2018. Petra Paroubková viní Jiřího Paroubka z domácího násilí. Ten to má za bláboly. Řekla to v rozhovoru pro Blesk v srpnu 2018. | Blesk / Alexandr Malachovský

Řadový domek ve Velké Chuchli je vás obou, co dům v Řecku, na koho je napsán?

Byl napsán jen na mě a na podzim jsem ho prodala, abych mohla zaplatit dluhy a školné pro dceru. Když jsem odešla od muže, peníze jsem neměla, ač on tvrdí, že jsem zcizila společné peníze z domácího trezoru. Na začátku jsem prodala pár značkových kabelek a bot, pak jsem si musela půjčit peníze na školné a další aktivity. Takže když se naskytla možnost dům prodat, i když to byla moje srdeční záležitost a strašně to bolelo, protože to byla jediná věc, na které mi materiálně záleželo, využila jsem toho. Já pro sebe standard nepotřebuji, ale nechci, aby to pocítilo naše dítě.

Za kolik byl dům prodán?

Za podobnou cenu jako pořizovací.

Jaká byla reakce manžela?

Samozřejmě šílená. On celou dobu tvrdil, že si mám nechat dům v Řecku, on v Praze, ale nebyla bych schopná platit ty náklady. Ani pronájem by nebyl možný, protože na ostrově, kde dům je, je turistická sezona jen dva měsíce v roce. Ty peníze byly spotřebovány na dítě.

Ale ten dům byl pořízen ze společných financí...

S tím si poradí právníci. Nepadla z toho ani koruna na nějaké mé marnotratnosti.

Celý rozhovor s Petrou Paroubkovou najdete v tištěném vydání deníku Blesk v sobotu 25. srpna.

Paroubek kontruje: Manželka pracovala pro obviněného lobbistu

Proti nařčení kolem špinavých peněz se expremiér a kandidát do Senátu Jiří Paroubek ostře ohradil. „Já jsem nebyl placen z peněz, na rozdíl od ní, z peněz daňových poplatníků, které pan Horáček ukradl. Musíte se zeptat jí, proč mluví o nějakých špinavých penězích. U pana Horáčka se živila velice dobře,“ vmetl své budoucí bývalé ženě spolupráci s lobbistou a náborářem ČSSD Tomášem Horáčkem.

Zatím jsou to jen lži a nehorázná tvrzení. Poslední rok a půl vyhrožuje neustále, vyhrožuje mým přátelům, mému zázemí, napadá bývalou ženu na ulici. Slovně naštěstí. Ona je řekněme zvláštní. Je to kampaň, já jsem připraven jí čelit. Těžko můžu čelit podpásovým úderům. To celé je vlastně podpásové,“ dodal pak v pořadu iDnes.cz Rozstřel.

Expremiér dokonce zveřejnil v pátek obsáhlé prohlášení, které se vyjádření jeho ženy týkají. Podle něj mu měla ještě nedávno nabízet spolupráci kvůli kampani do Senátu.

Ještě 10. srpna prostřednictvím svých advokátů v dopise nabízela svou spolupráci v mé volební kampani. Citace z dopisu Petřina advokáta: „Klientka podpoří Vašeho klienta v kandidatuře na senátora a je připravena učinit společné prohlášení, jak jsme v předchozí době již avizovali, ve kterém v případě dohody, která je výhodná dle jejího názoru pro obě strany, potvrdí postup Vašeho klienta v zájmu nezletilé a smírné vypořádání manželů se zachováním přístupu gentlemana“,“ napsal na internetu Paroubek.

„Ještě před čtrnácti dny mě tedy nepovažovala za závadovou osobu, a dokonce mně chtěla pomoci ve volbách. Ovšem musím dodat za předpokladu, že budu považovat za její vlastnictví peníze (cca 4,8 mil. Kč) za velmi až podezřele nevýhodně a bez mého vědomí prodaný společný dům v Řecku. A požadovala ještě dalších 5 mil. Kč jako svůj podíl ze společného domu ve Velké Chuchli,“ dodal bývalý ministerský předseda a šéf ČSSD.

Video se připravuje ...
Další videa