Více než čtvrt milionu korun – tolik stálo dopravní značení, které na žádost Prahy 1 do centra během července instalovala TSK. „Jedná se o celý projekt včetně žlutého značení a přeznačení cyklotras. Bylo to na 13 lokalitách a možná i stovkách míst. Doplňovaly se tam objízdné trasy, vodorovné dopravní značení,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková pro server Novinky.cz výčet úkonů, které jsou v částce zahrnuty.


 

Zbrusu nové značky měly omezit průjezd cyklistů po pěších zónách mezi 10. a 17. hodinou, omezení se mělo týkat spodní části Václavského náměstí a oblastí kolem Staroměstského náměstí a náměstí Republiky.

 

Práce však prozatím přišla vniveč – 1. srpna totiž městský soud vyhověl spolku Auto*Mat, jenž za práva cyklistů dlouhodobě bojuje, a omezení zrušil s tím, že radnice měla přistoupit k mírnějšímu opatření a například v místě omezit rychlost cyklistů. „Praha 1 respektuje rozhodnutí soudu, avšak nesouhlasí s podanou argumentací. Domnívá se, že rozhodnutím soudu byla upřednostněna práva cyklistů před právy chodců na pěších zónách,“ uvedla mluvčí Veronika Blažková. Dodala, že městská část stále považuje zajištění bezpečnosti chodců v centru, kterou omezení zdůvodňovala, za zásadní otázku. Pouhé omezení rychlosti by podle ní nebylo vymahatelné.

Co bude se značkami?

Radnice kasační stížnost proti rozhodnutí podávat nebude. Nyní jedná se spolkem Auto*Mat, aby společně našli kompromis, jenž bude vyhovovat všem. Možností je vytvoření koridoru pro cyklisty na náměstí Republiky a omezení v oblasti kolem Staroměstského orloje. Nově umístěné značení se tedy bude muset buď úplně odstranit, nebo minimálně upravit, což může zvýšit náklady o další tisíce korun. 

Fotogalerie
13 fotografií