Josef N. tehdy řídil služební mercedes policie v civilním provedení a jeho zástupce, obžalovaný Vladimír S. seděl na místě spolujezdce. Toho státní zástupce Jiří Richtr viní z toho, že měl fyzicky napadnout řidiče superbu poté, co na jejich vůz mercedes kvůli riskantnímu „předjížděcímu“ manévru zablikal.

Zaznamenal jsem šedý vůz, jak nás začal v zúženém místě vytlačovat ze silnice. To se několikrát opakovalo. Měli jsme podezření, že je pod vlivem drog. Řidič přejel z levého do pravého jízdného pruhu před naše auto. Cítili jsme se ohroženi. Spustili jsme výstražné zařízení a rozhodli jsme se řidiče zastavit,“ řekl svědek Josef N.

Musel vědět, že jsme policisté

Kolega mu ukazoval z okénka spolujezdce policejní průkaz. Zaslechl jsem, jak říká, že zastaví na benzince. Tam ale nezajel. Naopak jsem nabyl dojmu, že zrychluje. Musel vědět, že jsme policisté, kromě průkazu také na autě blikal nápis stop a policie. Zajel jsem před něj, abych ho zastavil, a můj kolega vystoupil z našeho vozu a šel k supenu, a šel jsem za ním,“ vypovídal Josef N.

U soudu uvedl, že způsob, kterým jeho podřízený žádal řidiče superbu, aby vystoupil z auta, nebyl správný. „Ano, slyšel jsem sprostá slova, ale do fyzického kontaktu s řidičem se kolega nedostal,“ dodal Josef N., který ovládá bojová umění a prošel speciálním policejním výcvikem v USA a prodělal i protiteroristický kurz v Izraeli.

Elitní policista vinu odmítá

Obžalovaný elitní policista s hodností majora Vladimír S. vinu odmítá. „Neudeřil jsem ho, nechytil jsem ho do kravaty. Ano, řekl jsem mu sprostá slova, to jsem neměl, uznávám,“ řekl u soudu Vladimír S. 

Státní zástupce to ale vidí jinak. „Na začátku se slovně ani služebním průkazem neprokázal jako policista. Řidiče označil slovy ku*va, ty ku*do a ptal se jej, na koho blikal,“ řekl státní zástupce Jiří Richtr.

Když řidič ihned nereagoval na výzvu k vystoupení z vozidla, fyzicky jej napadl. Udeřil jej a vyrazil mu mobil z ruky, když telefonoval. Chytil ho do kravaty a snažil se ho vytáhnout z vozu,“ dodal Richtr.

Co uvedl šofér superbu

 „Nevěřil jsem, že jsou to policisté. Byl to černý mercedes se zatmavenými skly, oni byli celí v černém, měli tmavé brýle a byli potetovaní. Když mě zablokovali, zamkl jsem se před nimi v autě a otevřel jsem okénko. Vzal mě do kravaty a dvakrát se mě pokusil vytáhnout ven. Křičel jsem o pomoc. Teprve když se ten druhý muž prokázal, že je policista, se situace zklidnila,“ řekl napadený řidič Josef V. Policistovi Vladimíru S. hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby až pět let vězení. 

VIDEO: Obžalovaný elitní policista Vladimír S. u soudu v Plzni.