Video pořídila loni brazilská vládní agentura FUNAI, která se zabývá ochranou izolovaných kmenů a domorodců v Amazonském pralese. Zveřejněno bylo ale až nyní. Agenturní pracovníci se vydali pěšky hluboko do rezervace Vale do Javari, které se rozkládá u hranic s Kolumbií a Peru. Po zhruba 300kilometrovém treku se ale jejich snaha vyplatila.

Hluboko v džungli narazili na 16 domorodců, kteří nikdy nepřišli do kontaktu s vnějším světem a stále žijí tak, jako po staletí jejich předkové. Experti v okolí našli i jejich nástroje a další pomůcky. Poté absolvovali nad oblastí celkem pět přeletů dronem, díky čemuž neohrozili sebe ani domorodce a jejich dosavadní životní styl.

"Respektujeme jejich izolaci a budeme ji ctít až do dne, kdy se oni sami rozhodnou nás kontaktovat, a nebo v extrémním případě, kdy je budeme muset kontaktovat," prozradil prezident agentury Wallace Bastos.

Rezervace Vale do Javar je rozlohou o trochu větší než Rakousko a obývá ji na 3000 domorodců. V oblasti ale bohužel operuje čím dál více nelegálních pytláků, kteří zde loví do pastí exotická zvířata. Pracovníci FUNAI narazili hned na několik jejich pastí a vysvobodili z nich mnoho zvířat.

Podle agentury FUNAI žije v brazilské Amazonii až 113 nekontaktovaných kmenů, zatím jich bylo objeveno ale jen 27. Další podobné kmeny jsou pak v Amazonském pralese v Kolumbii a Peru. Podle expertů si domorodci uvědomují, že v jejich okolí se nachází města a farmy, ale civilizaci se vyhýbají záměrně kvůli traumatickým zkušenostem z minulosti. Styky s vnějším světem pro ně totiž často končí smrtí, buď v důsledku epidemie, nebo krvavých masakrů. Například minulý rok nelegální zlatokopové povraždili na 10 domorodců z izolavaného kmene.