Pokud chceme mít útulný a příjemný domov, kde se budeme cítit dobře, neměly by v něm chybět pokojové květiny. Ty podle feng-shui zajišťují, aby energie (čchi) skutečně proudila tak, jak má. Harmonizují prostor, přináší do něj čerstvou přírodní energii, pomáhají udržovat samouzdravovací schopnosti těla a celkově povzbuzují. Je však třeba vědět, které druhy jsou vhodné a také kam je nejlepší je postavit. Důležité je to například u stále populárnější orchideje, kterou najdeme ve většině domácností.

Orchidej je symbolem dokonalosti a hojnosti

Mezi některými lidmi kolují mýty, že orchidej do bytu není vhodná, protože tolik potřebnou životní energii vysává. Zdůvodňují to tím, že jde o parazitní rostlinu, která v přírodě žije na úkor jiných a z okolního vzduchu navíc svými vzdušnými kořeny vstřebává potřebnou vlhkost a živiny.

Podle učení feng-shui jsou ale orchideje symbolem dokonalosti v každé oblasti života, ať už jde o hojnost, duchovní růst, krásu a čistotu. Přítomnost těchto rostlin přináší dokonalost, štěstí, rodinu a velké množství potomků. Jsou dokonce označovány jako symbol plodnosti a lásky.

Do ložnice orchidej nepatří

I přes výše napsané ale v posledních letech někteří odborníci na feng-shui skutečně doporučují neumisťovat orchideje do místností, kde spíme. Stejně jako například kaktusy a pokojové rostliny s dlouhými tenkými špičatými listy, které vytváří negativní energii. Vy se pak ráno můžete cítit nevyspalí, unavení, a dokonce i naštvaní. Ostatně, v ložnici by pokojových rostlin mělo být co nejméně, maximálně jedna či dvě. A pokud už se rozhodnete pro dvě, měla by být každá jiná.

I když je orchidej krásná, do ložnice nepatří.
Autor: iStock

Tady je několik tipů, kam podle feng-shui orchidej v bytě či kanceláři umístit:

  • Na jihozápadě zvýší vášeň mezi párem, na jihovýchodě zase přinese štěstí.
  • Pokud květináč postavíte na východ, přinese vám dobré zdraví a dlouhověkost.
  • Podnikatelé, kteří usilují o to, aby jejich podnikání bylo přínosnější a úspěšnější, by orchideje měli umístit na sever.
  • Jestli vám jde o to vytvořit si dobré vztahy s vašimi hosty nebo obchodními partnery, postavte je na severozápad.