Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Módní pravidla, která jsou příliš stará na to, abyste je dodržovala

  • 27. srpna 2018 | 06:00

    Móda se neustále mění a někdy je těžké udržet s ní tempo. To, co bylo minulý rok naprosto nepřípustné, je momentálně in – a naopak. Pokud si s módou ráda hrajete, podívejte se na pravidla, která už dávno nemusíte dodržovat.

  • Oblékejte se podle věku

    "Trička s obrázky a růžovou barvu můžete nosit do dvaceti. Do pětatřiceti let můžete nosit minisukně a po padesátce zapomeňte na dlouhé vlasy." Tyto stereotypy omezují styl starších žen, je to ale škoda, protože na věku nezáleží. Moderní žena může, stejně jako Victoria Beckham, nosit po čtyřicítce růžovou. I žena po sedmdesátce může mít svůj styl jako Helen Mirren. Nebojte se experimentovat, jen se snažte zůstat vyrovnané a oblékat se do toho, v čem se cítíte dobře.

    Věk nehraje roli.
    Autor: profimedia.cz

  • Malá prsa skryjte

    Malá prsa nemusíte skrývat. Tento stereotyp se nezačal objevovat kvůli módním trendům, ale kvůli komplexům některých žen. Klidně si vezměte tričko s výstřihem nebo korzet, který vaše prsa nadzvedne. Inspirujte se zejména u herečky Keiry Knightley, která je na svá malá ňadra pyšná. Zvýraznit samozřejmě můžete i velká prsa jako Salma Hayek.

    I malá prsa můžete prodat.
    Autor: profimedia.cz

  • Šaty si můžete vzít jen jednou

    Toto pravidlo se objevilo již před mnoha lety. Spíše ale vzniklo kvůli tomu, aby si lidé, zejména slavní, kupovali stále nové oblečení. Dnes už ale není módní přešlap objevit se na veřejnosti ve stejném oblečení vícekrát. Dokonce i vévodkyně Kate nosí některé oblečení častěji, třeba jako tyto šaty z roku 2014 a 2016.

    Šaty si na sebe nemusíte brát pouze jednou.
    Autor: profimedia.cz

  • S kalhotami musíte nosit i pásek

    Dříve se předpokládalo, že pokud mají kalhoty poutka na uchycení pásku, musíte si pásek nutně vzít. Toto pravidlo už neplatí ani pro muže, ani pro ženy a je velmi zastaralé. Pokud vám kalhoty sedí a opasek nepotřebujete z praktických důvodů, klidně ho můžete vynechat třeba jako blogerka a módní návrhářka Chiara Ferragni.

    5130957:gallery:true:true

  • Kabelka musí mít stejnou barvu jako boty

    Tak toto pravidlo už dávno neplatí, ale mnoho lidí se ho stále snaží dodržovat. Kabelka by měla být ve stejném stylu, nikoliv barvě. Samozřejmě že sladěním barev nic nezkazíte, ale kombinace, kterou vidíte vpravo u Olivie Palermo, je zkrátka moderní a nenucená na rozdíl od kreace Evy Longoria, která kabelku s botami sladila.

    Kabelka a boty nemusí nutně ladit.
    Autor: profimedia.cz

  • Outfit je jako nedokončený bez správného účesu

    Dnešní móda nevyžaduje nucený a do puntíku vyladěný vzhled. Někdy vypadá trocha nedbalosti hezky, stejně jako u Meghan Markle s polorozpuštěnými vlasy nebo tehdy, když nechá vykukovat pár pramínků z drdůlku. 

    Ne vždy musí být účes dokonalý.
    Autor: profimedia.cz

     

  • Make-up je povinný

    Není tomu tak. Rozhodně je lepší zajít si s kožními vadami k lékaři a vyléčit je než je zakrývat vrstvou make-upu. Když vyjdete ven nenalíčená s čistou a zdravě vypadající pletí, jde spíše o výsadu než o faux pas. Modelka Alessandra Ambrosio podle nás rozhodně vypadá líp bez make-upu. A pokud se s make-upem cítíte lépe, zkuste přirozený nude look.

    Někdy je lepší vyrazit bez make-upu nebo s nude make-upem.
    Autor: profimedia.cz

  • Zlato a stříbro nejde kombinovat

    Tak to tedy jde! Dokazují to Rihanna i Jennifer Lopez. Tento stereotyp se ustálil v minulosti, kdy bylo žluté zlato považováno za vyjádření bohatství. Dnes ho klenotníci, ale i návrháři spojují dohromady s kovy jiných barev a často vznikají mimořádné kombinace.

    Zlato a stříbro můžete kombinovat.
    Autor: profimedia.cz

  • Sportovní oblečení je určené jen do tělocvičny

    V průběhu několika let a s rostoucí oblibou zdravého životního stylu začaly některé sportovní prvky být součástí mnoha denních outfitů. Dnes nikomu nevadí, když si k sukni žena vezme tenisky. Ať už k plisované nebo k denimové jako Mollie King. Musíte si však dát pozor, aby toho nebylo příliš. Legíny s teniskami nechte opravdu raději do tělocvičny jako Karlie Kloss.

    Sportovní kousky nemusíte nosit jen do tělocvičny.
    Autor: profimedia.cz

  • Vzory se nemají kombinovat

    Toto pravidlo tu bylo nejspíš kvůli tomu, aby v módě zbytečně nevznikaly nepovedené experimenty. Kombinace dvou vzorů v jednom outfitu chce dávku citu pro módu. Emma Stone si s kombinováním vzorů umí vyhrát.

    Vzory se mohou kombinovat.
    Autor: profimedia.cz

  • V jednom outfitu nesmí být více než tři barvy

    Toto pravidlo dodržujte tehdy, chystáte-li se do práce, kde máte předepsaný dress code, nebo tehdy, když jdete na událost do vyšší společnosti. Váš každodenní šatník a výběr oblečení to ale omezovat nemusí. O tom ví své i modelka Kendall Jenner, která si na sebe vzala duhové šaty a květovaný kostýmek.

    5130963:gallery:true:true

  • K velkým náušnicím nenoste náhrdelníky

    S výraznými šperky by se to opravdu nemělo přehánět, ale dát dohromady náušnice s náhrdelníkem už dnes není zakázané. Na kombinace si ale dejte pozor. Třeba masivní třpytivé náušnice s náhrdelníkem ve stejném stylu, které si vezmete na procházku do parku, budou opravdu vypadat divně. Naopak kulaté náušnice s několika přívěsky nebo náramky budou vypadat uvolněně a krásně dotáhnou váš look – třeba jako u Beyoncé.

    5130958:gallery:true:true

  • Barvy, které nejdou k vaší pleti, nosit nesmíte

    Pokud některé odstíny neladí s vaším tónem pleti, jednoduše je dejte dál od tváře. Chybu neuděláte s kalhotami, sukní, kabelkou nebo s botami – stejně jako to vidíte u Sarah Jessiky Parker.

    Boty mohou být nejvýraznějším prvkem outfitu.
    Autor: profimedia.cz

  • Lak musí být stejný na rukou i na nohou

    Lak samozřejmě můžete nosit ve stejné barvě na rukou i na nohou, ale nemusíte se tohoto pravidla striktně držet. Nehty různých barev vypadají stylově, stačí se ujistit, že se hodí k celkovému vzhledu. Například neonové nehty nevypadají dobře s kancelářským oblečením, ale na pláž se hodí perfektně.

    5130964:gallery:true:true

Autor: Markéta Luštincová
Klíčová slova:  trendy, móda, styl, outfit, módní pravidla
Diskuse ke článku
.