Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi jsou na dovolené za „chudé příbuzné“. Extrémně spoří, více utratí i Slováci

Autor: bud - 
22. srpna 2018
05:02

Dovolená Čechů je často tak skromná a šetřivá, jak jen je to možné. Roky měli čeští turisté nálepku „paštikářů“, tedy těch, kteří si kvůli šetření a stlačení nákladů vozili na dovolenou téměř celou lednici. A stále platí, že za dovolenou, dopravu, jídlo a nějaké to vyžití Češi utrácejí mnohem méně, než většina ostatních. Ukazují to poslední čísla Eurostatu, podle kterých méně za dovolenou dávají jen Rumuni a Lotyši. Naproti tomu třeba Rakušané dají za den dovolené v průměru 15 tisíc korun, tedy skoro pětkrát více než Češi. A větší požitkáři jsou i Slováci.

Češi cestují po Evropě, dovolenkují u moře i v exotických destinacích. Ale pokud jde o výdaje za dovolenou, snaží se je „stlačit“ na naprosté minimum. Ukazuje to alespoň mezinárodní evropské srovnání.

Zástupci cestovních kanceláří se sice shodují, že se Češi na dovolených stále více rozmazlují a dopřávají si více luxusu. Ve srovnání s ostatními turisty jsou ale stále spíše „chudí příbuzní“. Více za dovolenou utrácejí i Slováci, a to až o 80 procent. Zatímco jednodenní výdaje za dovolenou jednoho Čecha nebo člena rodiny činí 129 euro (3330 korun), v případě Slováků je to 233 euro (5990 korun).

Lucemburčan utratí 20 tisíc za den

Absolutně nejvíce utrácejí Švýcaři (818 euro, tedy 21 000 korun) a Lucemburčané (767 euro, 19 740 korun). Ve  srovnání s Čechy tak za den dovolené dají až šestkrát více. Nejméně čtyřnásobek utrácejí také lidé z Malty, Rakouska a Belgie. Průměr v Evropě je útrata 320 euro za den, tedy přibližně trojnásobek útraty Čechů.

Naproti tomu nejhůře jsou na tom s výdaji obyvatelé Lotyšska (107 euro, 2750 korun) a Rumunska (124 euro, 3190 korun). Například Rumunsko, které má výdaje srovnatelné, má ale oproti Česku nižší kupní sílu, takže reálně za dovolenou utratí větší část z vydělaných peněz. O pět let dříve na tom byli hůře třeba i Maďaři nebo Portugalci, ale ti už dnes na dovolené v průměru utratí více než Češi.

Podívejte se, kdo na dovolené utrácí více než Češi:

Dovolená za odměnu, pláž může být daleko

„Na dovolené jsme velkorysí a chceme si ji užít. Vnímáme ji jako za odměnu,“ řekl před časem v rozhovoru pro Blesk Zprávy Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR. Podle něj skončila doba, kdy se Češi teprve „rozkoukávali“, vybírali jen podle destinací a příliš nehleděli na zážitek.

V 90. letech jsme ještě nebyli zkušení cestovatelé. Postupně jsme měnili trend buranství v to, že jsme úplně normální Evropané, kteří normálně cestují,“ dodává s tím, že paštiku už na dovolenou tolik nevozíme a snídaně „nesyslíme“.

Přesto spousta Čechů stále upřednostňuje cenu. „Někteří zákazníci jsou ochotní si dojít na pláž i půl kilometru. Když jim záleží především na ceně, nevyžadují tak vysokou kvalitu,“ uvedl například v rozhovoru ředitel cestovní kanceláře Fischer Jiří Jelínek.

 

aneleh71 ( 22. srpna 2018 13:25 )

Blablabla....to jsou zase kecy....tak hlavně ať mír dál zůstává s touto krajinou,když už máme to výročí.Nechápu proč se pořád všechno měří jenom prachama,to se pak nesmíme divit,že ten svět jde do zádele,když jsou lidi dneska tak postižený.Nejsi pracháč,tak jsi socka,chudák,nula a já nevim co ještě....lidskost a úcta jeden k druhému se dneska už nenosí...prachy,prachy,prachy hýbou světem

mbmb ( 22. srpna 2018 12:10 )

mbmb ( 22. srpna 2018 12:05 )

Ale jak kdo duchodci v AI kradou medy marmelady caj a jejich vnoucata v krasnem obleceni se super technikou brazdi svet. V USA necha Ceska rodinka 250 tisic ,totez ve 4 v Karibiku i Japonsku.Prazaci na horach super obleceni, chodi do restaurace a jsou to ti nejlepsi zakaznici vedle zebraku z Nemecka a Ultra skrtu z Holandska

sores ( 22. srpna 2018 10:36 )

Vše je dáno životní úrovní státu. Slováci jsou už na tom lépe než češi. Rychle nás předběhly. Česko patří s úrovní k Rumunsku,Bulharsku a jiným chudým státům i když je u nás dost rychlozbohatlíků podvodných megařů. Jen Praha je vyspělá platy,vzhledem,obchody a kulturou a důchody!!! Dle mezinárodní komise!! My se z té žebroty nevyhrabeme už nikdy jelikož se u nás víc krade než žije poctivě!

ivoadler ( 22. srpna 2018 10:17 )

Chování nás Čechů neodsuzuji. Naše historická zkušenost nám říká: šetři, bude hůř. Kdo chce rozhazovat (je to tak fajn), ať si rozhazuje, ale soudný člověk rozhazovačný není.

Zobrazit celou diskusi