Akce se měla na holešovickém Výstavišti odehrát poslední víkend v září. Jeho vedení slibovalo setkání se světovými hvězdami popkultury v nabitém programu s rozpočtem zhruba 40 milionů korun, jež si samo mělo vydělat. Měsíc a půl před konáním akce ji ale organizátoři zrušili. Festival byl zrušen z organizačních důvodů, konkrétně kvůli nutnosti ochrany investic Výstaviště, jelikož nedošlo ke vzájemné shodě s držitelem ochranné známky,“ informovala mluvčí Výstaviště Jana Čermáková v pondělí. „Výstaviště Praha se zavazuje vrátit peníze všem zájemcům, kteří již mají zakoupené vstupné,“ dodala. 

Kromě festivalu se nebude konat ani doprovodný koncert herní hudby v Obecním domě, původně plánovaný na 6. září. Lidem, kteří vstupenky zakoupili bankovním převodem, firma zašle peníze zpátky na účet. Při platbě dobírkou zašle společnost částku zpět do 30 dnů a u transakce platební kartou mají lidé kontaktovat zástupce Výstaviště e-mailem.

Podle informací Blesk.cz ale nejsou finance jediným důvodem, proč se festival nakonec neuskuteční. Partneři akce kritizovali například údajnou neprofesionalitu produkce, smlouva o mlčenlivosti s Výstavištěm a vysoké pokuty jim ale neumožnily vystoupit veřejně. „Festival připravují amatéři, kteří s podobnou akcí nemají vůbec zkušenosti,“ řekl jeden z nich Blesku. Smlouvy, které byly kvůli festivalu uzavřeny, měly být navíc velmi nevýhodné. „Pokud by akce vykázala zisk, dělil by se mezi Výstaviště a organizátora. Ztrátu by však hradila pouze městská společnost,“ uvedl pražský radní Jan Wolf (KDU-ČSL) před dvěma týdny.  

Takhle na PragueCon zvala primátorka Adriana Krnáčová:

Video
Video se připravuje ...

Místo akce roku čeká Výstaviště vysvětlování, PragueCon odrazuje partnery i město. - Spot PragueConu s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Tonda Tran, Výstaviště Praha

Pavel Vyhnánek (Praha 7 sobě), dnes již bývalý předseda a člen dozorčí rady Výstaviště, však podle svých slov na nevýhodnost smluv upozorňoval již dříve. „Na nejasnosti se smlouvami a v přípravách PragueConu jsem ukazoval několik týdnů, nikdo ale nereagoval, proto jsem na členství v radě rezignoval,“ řekl Vyhnánek Blesku.

Zodpovědným za průběh příprav byl podle partnerů člen představenstva Výstaviště Jan Adámek, který s nimi jednal. „Já jednám převážně s představenstvem společnosti Výstaviště Praha, a.s., zejména pak s panem Janem Adámkem,“ řekl Blesku Stanislav Adámek, vlastník ochranné známky PragueCon a spolupořadatel akce. Stejné příjmení je shodou náhod, mezi oběma muži není žádný příbuzenský vztah.

Kolik to stálo

Kolik akce, která se nakonec neuskuteční, „spolkla“ peněz, není jasné. „Dle sdělení představenstva již bylo do příprav akce investováno 6,7 milionu korun,“ uvedl mimo jiné ve svém červnovém rezignačním dopisu Vyhnánek. K dnešnímu dni částka může údajně dosahovat k 10 milionům.