Na stožáru naproti hrobu Václava Havla a jeho první manželky Olgy Havlové(†62) byla nedávno instalována kamera, která monitoruje veškeré okolní dění. Toto opatření kvůli vandalům ovšem nemá na svědomí vdova po exprezidentoviDagmar Havlová (65), která se o místo posledního odpočinku stará.

Jednalo se totiž ve skutečnosti o rozhodnutí Správy pražských hřbitovů (SPH). „Rozhodli jsme se, že budeme zbudovávat kamerové systémy. Jako první jsme je zřídili na Olšanech a teď na Vinohradech, předchází to vandalismu,“ objasnil pro Aha! Karel Kobliha, který je pověřený řízením SPH.

Umístění bezpečnostních kamer jistě souvisí i s předešlými incidenty, kdy se vandalové snažili hrob poškodit. V prosinci 2015 v prostorách rodinné hrobky dokonce i hořelo. „Je ohořelá a popadaná omítka hrobky, náhrobní kámen je na některých místech okouřený a svíčky a věnce jsou tam neuspořádané,“ popisovali tehdy návštěvníci Vinohradského hřbitova situaci.

Oheň ale Správa hřbitovů potvrdit nechtěla. „Bohužel to nebudeme ani nemůžeme komentovat. Hrob patří rodině, tu musíte kontaktovat.“ Ovšem rodina se nikdy nevyjádřila, i když byly následky požáru na mramorové desce patrné ještě několik dalších dní po incidentu.

VIDEO: Havlová udělala zásadní rozhodnutí v životě: Čistka v přátelích!

Video
Video se připravuje ...

Havlová udělala zásadní rozhodnutí v životě: Čistka v přátelích! FTV Prima

 

Fotogalerie
49 fotografií

Více o Václavu Havlovi čtěte ZDE