Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Davy berou útokem luxusní butiky v Turecku. Díky slabé liře nakupují za „pakatel“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. srpna 2018
11:25

Turecko se od počátku roku potýká s měnovou krizí, devalvace liry ale využívají milovníci luxusního zboží a nákupů. Po istanbulské nákupní čtvrti se pohybují zástupy turistů s kufry, které si plní drahými předměty značek jako Louis Vuitton, Chanel a dalšími. Skupují oblečení, parfémy, boty, voňavky, make-up i kabelky a radují se z nízkých cen, uvedla agentura Reuters.

„Kurz je příznivý a ceny rozumné. Ušetříme tisíce,“ uvedla Fatima Aliová, která si do Istanbulu přiletěla nakoupit z Kuvajtu. Prodavače z luxusních obchodů šokují dlouhé fronty, které se táhnou až na ulici. „Tolik lidí najednou jsme tu nikdy neměli. Někteří přišli dokonce s kufry,“ sdělili tisku.

Pádu turecké liry využívají především turisté. V Istanbulu skupují luxusní zboží všeho druhu. Pádu turecké liry využívají především turisté. V Istanbulu skupují luxusní zboží všeho druhu. | ČTK

Německé cestovní kanceláře zaznamenaly nárůst poptávky po dovolené v Turecku. „Ještě do nedávna platily za oblíbené destinace Španělsko a Řecko, teď chtějí lidé do Turecka,“ uvádějí cestovní kanceláře. Do Turecka však za nákupy míří lidé z celého světa.

Turecká lira padá dolů

Turecká lira se tento týden propadla vůči americkému dolaru na nové minimum 7,24 za dolar, jedná se o rekordní minimum. Pro korunu je kurz 3,27 za liru. Od počátku roku klesla již o 40 procent, protože investoři se obávají vlivu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na ekonomiku a z jeho opakovaných výzev ke snižování úrokových sazeb navzdory vysoké inflaci. Děsí je i vážný spor Turecka se Spojenými státy.

Mezi největší obavy investorů patří zadlužení Ankary. Turecko v posledních letech prudce zvýšilo úroveň zahraničního dluhu, aby podpořilo růst. Pokles měny znamená, že splácení tohoto dluhu se zdražuje, což by mohlo vyvolat bankroty. Investory znepokojuje i to, že Erdogan odmítá umožnit centrální bance zvýšit úrokové sazby, což by podle odborníků podpořilo měnu, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Zobrazit celou diskusi