Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu mostu šokovala operátory tísňových linek

Autor: Darina Jíchová - 
17. srpna 2018
09:48

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí, byli rovněž prvními volajícími na tísňovou linku 112. Jejich zpráva, že se zřítil kus Morandiho mostu, operátory naprosto zarazila. „Jak to myslíte, že spadl?“ Taková byla jejich první reakce, odhalily záznamy hovorů, napsal deník Daily Mail.

Reakce operátorů tísňové linky jako první přinesl italský deník La Stampa. Desítky telefonátů panikařících lidí je omráčily, lidé jim popisovali, jak společně s kusy mostu na zem dopadaly osobní auta a kamiony. Ohromení operátoři se zprvu zmohli jen na otázky typu: „Cože? Jak to myslíte, že spadl?“.

Video  V Itálii se zřítil dálniční most: Nejméně 35 mrtvých  - Italská policie
Video se připravuje ...

„Cože? Můžete to zopakovat?“

Italský tisk nabídl také přepis několika z hovorů. „Morandiho most se zřítil, víte, který to je? Ten nad Polceverou,“ oznámil jeden ze svědků. „Cože? Můžete to zopakovat?“ ptal se operátor. „Dálniční most u Janova spadl!“ uvedl znovu volající. „Jak to myslíte, že spadl? Jak mohl spadnout,“ zpráva záchranáře šokovala. „Prostě spadl, pošlete sem někoho, jak spadl a proč, se zjistí potom.“

„Morandiho viadukt se zřítil, je to dálniční most, už vás na to upozornili? Spadla tam auta s lidmi a další můžou spadnout každou chvíli, už jste na cestě?“ volal na linku další svědek. „Prosím? Dálniční most spadl? Přepojím vás na policejní linku,“ reagoval operátor. „Jde o tu část nad řekou, zřítila se tam auta, myslím, že to spadlo i na železnici. Viděl jsem to z okna,“ vysvětlil muž.

„Jsou tam zranění?“ doptával se záchranář. „Zranění, možná mrtví, z toho mostu padala auta. Do řeky je to tak 50 metrů,“ dodal svědek. Lidé se nejprve dohadovali, že za pádem mostu stojí špatné počasí, do jednoho z nosníků podle nich udeřil blesk.

Pátrání po příčině kolapsu

Frekventovaná část ale byla ve špatném stavu už nějaký čas a rodiny pozůstalých i vláda viní firmu Autostrade, která se starala o jeho údržbu. Na kolapsu se podílel pravděpodobně i nekvalitní „šizený“ beton, ze kterého byl most postaven. Konstrukce probíhala v 60. letech a zřejmě se na něm podíleli stavitelé spolupracující s mafií.

Při neštěstí zemřelo 38 lidí, mezi nimi i rodina se sedmiletým synem, dalších 15 osob bylo zraněno, devět z nich zůstává ve vážném stavu. Práci prvních záchranářů přijíždějících na místo ztěžoval déšť, i přesto se jim podařilo ze sutin vyprostit několik přeživších, mezi nimi i Čecha, řidiče pražské dopravní společnosti SPED-IT.

Stovky rodin skončily bez domova

Na místě pokračuje odstraňování trosek, záchranáři a hasiči dlouho doufali, že se jim podaří najít další přeživší. Janovská správa včera uvedla, že je to nepravděpodobné. Ministr doprava a infrastruktury Danilo Toninelli oznámil, že plánují zbourat zbytky mostu. Demolice zasáhne i obytné domy, které stojí pod mostem. Hned v úterý byly z bytů preventivně evakuovány stovky rodin. O domov přijde zhruba 613 lidí, Toninelli slíbil, že jim vláda zajistí náhradní bydlení.

xcarodejka ( 17. srpna 2018 12:56 )

ščlendriján je všude, stejně jako geniové...... chce to dobrous tátní správu a zákony, aby si šmejdi všeho druhu rozmysleli co udělají/ nebo také co neudělají/

zada ( 17. srpna 2018 12:10 )

No naše mosty za těch 25 let taky pěkně "ošmejdilyů. No uvidíme, to už na komunisty házet skutečně nebudem moci. Lávky nám padaj, dálniční mosty jsouv dezolátu. ale to není špatnou stavbou, to je špatným udržováním. I dobře postavený barák, když se 20 let neudržuje tak už není pomalu k bydlení.... takže pánové politici máte v česku co dělat, abychom taky nebyli, co by stát, ve světě za šlendrijány, co berou dotace a lidi padají s autama do hloubky!!! Jinka - xeen a pekaaaros- máte pravdu!! Cpou se peníze kam nemají a už to nebude na koho svést!!!

Xeen ( 17. srpna 2018 12:05 )

Cpát méně peněz do neziskovek na lovení migráčků a zbylo by vám i na opravy mostů.

pekaaaros ( 17. srpna 2018 12:03 )

stát se v bývalým východním bloku, aby spadl most z 60. let, každej si řekne "No jóó, komunistický mosty ze 60. let, neudržovaný, zchátralý, zdevastovaný, nedbalost, blbost, ruská zločinnost, Putin, Zeman, komunismus..." Příčina by byla jasná. Prostě totalita a komunismus. Ale jak si vysvětlit pád mostu v tom dobrém západním světě?

Zobrazit celou diskusi