Tropy už sice neatakují teplotní rekordy, přesto se na území České republiky drží teplé a hlavně suché počasí, které na našem území činí mnoho problémů v ekologii či zemědělství. Hasiči například bojují s četnějšími požáry a komplikací by se dala jmenovat ještě celá řada.

Horko ale přináší i některé přívětivé zprávy. V současnosti se totiž aktivita klíšťat na škále od 1 do 10, přičemž vyšší číslo znamená častější výskyt těchto živočichů, pohybuje na hodnotách 3 až 4.

Snížený výskyt klíšťat potvrzuje také pražská hygienická stanice. „Teplé počasí, sucho a suché porosty nutí klíšťata k pasivitě,“ potvrdil tiskový mluvčí hygieniků hlavního města Zbyněk Boublík. Na území metropole se v posledních týdnech hovoří také o takzvaném fenoménu „městského tepelného ostrova“, kdy je ve velkoměstě i o několik stupňů vyšší teplota než na venkově. Podle odborníků však tento jev na klíšťata vliv nemá, zásadní je zejména sucho. Nelze proto tvrdit, že by v Praze bylo významně méně jedinců než v okolí.

Nastoupí na podzim?

Vzhledem k výše zmiňovaným poznatkům vyvstává otázka, jestli se aktivita klíšťat nezvýší v okamžiku, kdy tropické teploty Česko opustí. „Klíšťata mají tradičně druhý vrchol výskytu v podzimních měsících. Velmi však záleží na počasí. Může tedy nastat situace, kdy letošní teplé počasí ovlivní jejich výskyt tak, že případné navýšení počtu klíšťat nebude patrné,“ popsal ve vyjádření odborníků Zbyněk Boublík.

V rámci průběhu letošní sezony zatím odborníci z Prahy nemají kompletní údaje. Lze však zmínit, že pražská hygiena dosud na základě ukončených vyšetření nezachytila žádný výskyt viru klíšťové encefalitidy v odchycených a testovaných jedincích. Výsledky testování na boreliózu budou dostupné až koncem tohoto měsíce.

Fotogalerie
5 fotografií