Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krveprolití v Afghánistánu nebere konce: Sebevražedný útok roztrhal desítky studentů

Autor: base, ČTK - 
16. srpna 2018
13:19

Při sebevražedném útoku v Kábulu ve středu zahynulo 34 lidí, dalších 56 jich utrpělo zranění, oznámilo afghánské ministerstvo zdravotnictví. Původně se hovořilo o 48 obětech, některé ale byly počítány dvakrát. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Předchozí podobné útoky ale měli na svědomí převážně teroristé z organizace Islámský stát (IS), uvedla agentura Reuters.

Celkem si útoky v Afghánistánu, za nimiž kromě bojovníků IS často stojí radikálové z Tálibánu, jen za středu v různých částech Afghánistánu vyžádaly přes 90 mrtvých a desítky zraněných. Útoky pokračují i ve čtvrtek.

Většinu obětí tvoří mladí muži a ženy, absolventi střední školy, kteří se připravovali na přijímací zkoušky na univerzitu. Podle vyšetřovatelů útočník do centra v oblasti obývané převážně šíity vešel zadním vchodem a dostal se až do třídy, ve které bylo v tu dobu více než 100 studentů. Následně se odpálil. Pohřby obětí se uskuteční během dneška.

Jednou ze zraněných je i sedmnáctiletá dcera Anífy Ahmadíové. Při útoku seděla ve třídě v první řadě. „Říkala jsem jí: Nechoď do školy. Všude na nás útočí. Nikde pro nás není bezpečno,“ uvedla Ahmadíová u nemocničního lůžka své dcery, která utrpěla zranění nohou a rukou. Útok ale mladou dívku neodradil, do školy se chce vrátit. „Nedovolím nikomu, aby mě zastavil,“ uvedla.

Atentát v metropoli, jehož terčem byli šíitští studenti připravující se na přijímací zkoušky na univerzitu, odsoudil afghánský prezident Ašraf Ghaní. Úřadům nařídil, aby vyšetřily, jak se útok stal. Při útoku „teroristé opět zavraždili a zranili nevinné“, uvedl Ghaní. „Tím, že útočí na vzdělávací a kulturní centra, teroristé ukázali, že jsou proti všem islámským principům, které usilují o to, aby muži i ženy studovali,“ dodal.

„Většina hochů ve vzdělávacím centru byla usmrcena,“ nechal se slyšet Sajíd Alí, který byl svědkem výbuchu. „Bylo to strašné, mnoho studentů bylo roztrháno na kusy,“ dodal. Lékaři v kábulských nemocnicích popsali, že mnoho z obětí utrpělo těžké popáleniny. „Můj bratr se v centru učil a byl zabit. Jsem tady, abych si převzal jeho tělo,“ uvedl Abdal Chálik, který čekal před jedním ze zdravotnických zařízení.

Při dalším středečním útoku na severu Afghánistánu příslušníci Tálibánu zabili 44 afghánských vojáků a policistů, uvedla s odvoláním na zdroje z provincie Baghlán agentura Reuters.

V Zábulu zase členové Tálibánu brzy ráno napadli policejní stanoviště v provinčním středisku Kalát. Kromě čtyř mrtvých si útok vyžádal zranění tří policistů. Bitva trvala několik hodin a Tálibán v ní nasadil těžké zbraně. Sám přišel o sedm lidí.

Po třídenním obléhání Tálibán v úterý obsadil vojenskou základnu Čanajíha v severoafghánské provincii Farjáb. Padlo přitom nejméně 17 vojáků, 19 jich utrpělo zranění a desítky padly do zajetí.

Několik dní bojují afghánští vojáci s podporou amerických sil s Tálibánem o město Ghazní, které leží jihovýchodně od Kábulu. Tálibán tam odřízl telekomunikační spojení a dodávky elektřiny i vody. OSN vyslovila obavy o osud civilistů v obleženém městě a uvedla, že podle neověřených informací v Ghazní přišlo o život přes 100 civilistů.