Zhubněte s chia semínky! Snadné recepty pro snížení váhy a její udržení

Zhubněte s chia semínky! Snadné recepty pro snížení váhy a její udržení
2. února  2022 
 06:00

Chia semínka mají pozitivní vliv nejen na celkové zdraví, ale i na snížení hmotnosti. Je to energetická bomba plná vlákniny, která se při hubnutí hodí. Zkuste některé recepty z knihy Wayna Coatese Zázračné semínko chia a uvidíte, jak se vaše tělo začne měnit.

Kniha nabízí ucelený program na každý den pro snížení hmotnosti včetně jídelníčku a cvičení. Najdete tu spoustu lákavých receptů včetně svačin a koktejlů, které vám při hubnutí pomohou. Samozřejmě s obsahem chia semínek.

Proč jsou chia považována za zázračnou potravinu? Mimo jiné kvůli tomu, že jsou zásobárnou mnoha živin, obsahují hodně bílkovin a rozpustné vlákniny, minerálů a antioxidantů. Vedle toho v sobě mají nepřekonatelné množství omega-3 mastných kyselin. No a aby toho nebylo málo, dobře chutnají. Stačí prý jedna lžíce denně a budete zdraví jako rybičky.

Chia semínka na hubnutí: Jak to funguje?

 

Autor: Ikar

Pokud zařadíte chia semínka do svého hubnoucího plánu, měli byste vědět, že je nutné vypít denně 8 až 12 sklenic vody. Chia totiž pohlcují velké množství vody, takže potřebují dostatek vláhy. A proč jsou podle autora chia výborným pomocníkem při hubnutí? Omezují totiž chuť mlsat, protože snižují hladinu krevního cukru. Podle průzkumů mají lidé, kteří konzumují chia, chuť na další jídlo až dvě hodiny po konzumaci chia semínek. Mnozí tvrdí, že po chia nemají palčivý hlad a zasytí je i menší porce jídla.

Chia semínka nezavrhují ani čeští odborníci. Nutriční terapeutka Dana Šímová chia semínka také svým klientům doporučuje. „Mají totiž hodně vlákniny, snižují hladinu zlého cholesterolu a jsou také zdrojem bílkovin, takže se hodí hlavně pro vegany či vegetariány,“ říká. Chia semínka si můžete na jídlo sypat nebo je můžete do jídel přimíchat. Lze je taky zamíchat s vodou a vypít.

Tři tipy na recepty ze chia semínek

Chia fresca

Budete potřebovat:

1 lžíci chia semínek, 250 ml studené vody (nebo kokosové), šťávu z ½ citronu, podle chuti stévii nebo med

Postup:

Semínka nasypte do sklenice vody, promíchejte. Pak přidejte citronovou šťávu, případně sladidlo. Promíchejte. Nápoj můžete vypít hned nebo ho nechte deset minut odstát.

 

Ovocná dřeň

Budete potřebovat:

1 lžíci chia semínek, 1,5 šálku studené vody, 1 šálek zmraženého ovoce podle vašeho výběru

Postup:

Všechny přísady dohladka rozmixujte v mixéru na nejvyšší rychlost. Ihned podávejte.

Pečená rajčata s chia

Budete potřebovat:

1 velké masité rajče, 2 lžíce strouhanky, 2 lžičky olivového oleje, 1 lžičku chia semínek, špetku soli a pepře

Postup:

Rajče podélně rozkrojte na dvě poloviny. Obě poloviny položte na pekáček řezem vzhůru. V malé misce smíchejte strouhanku s olejem, solí a pepřem. Směs rozdělte na rajče. Rajčata vložte do trouby a grilujte (nebo pečte), dokud strouhanka nezezlátne a rajčata nezměknou. Podávejte posypané chia semínky.

 

TIP NA VIDEO: Zjistěte také, které nápoje obsahují více cukru, než byste čekali.

Video se připravuje ...
Nápoje, které obsahují více cukru, než byste čekali • VIDEO: mojezdravi.cz/ccmixter.org

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji