Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Nejchudší prezident na světě“ odmítl penzi. Chce žít jako ostatní

Autor: ČTK - 
16. srpna 2018
07:49

Bývalý vůdce Uruguaye José Mujica, známý pod přezdívkou „nejchudší prezident na světě“, odmítl pobírat penzi. Bývalý gerilový bojovník, který stál v čele země v letech 2010 až 2015, se už dříve proslavil svým neobvyklým životním stylem. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Třiaosmdesátiletý politik působil od roku 2015 jako senátor. Na svůj post ale v úterý z osobních důvodů rezignoval s tím, že je „unaven po dlouhé cestě“. Odmítl zároveň pobírat důchod, na který má jako senátor nárok.

Mujica se těšil během svého prezidentského mandátu mezi Uruguayci velké popularitě především díky svému skromnému životnímu stylu. Po svém zvolení například odmítl žít v prezidentském paláci a zůstal na farmě nedaleko uruguayské metropole Montevidea. Většinu svého prezidentského platu pak daroval na charitu.

Jediným majetkem, který Mujica měl, když přebíral prezidentský úřad, byl jeho automobil Volkswagen Beetle z roku 1987. Populární modré auto si v roce 2014 od prezidenta chtěl kupec odkoupit za jeden milion dolarů (asi 22,7 milionu korun). Ten však nabídku odmítl s tím, že by neměl čím přepravovat svého třínohého psa.

ivoadler ( 16. srpna 2018 09:19 )

Jak se jeho prezidentování projevilo na situaci v zemi?

bullshit ( 16. srpna 2018 08:01 )

Světlá výjimka. Nežil jen z dotací, jako někteří povedení miliardáři...

Zobrazit celou diskusi