„Kromě výrazné změny úrovně bydlení se změní sociální složení obyvatel. Dnes se tam koncentruje velké množství lidí ohrožených sociálním vyloučením, což považujeme za nepříznivý stav. Revitalizace tento nepříznivý vývoj zastaví a omezí rizika vzniku segregace,“ řekl primátor Martin Zrzavecký.

Stávajících 23 objektů, které město kvůli špatnému technickému stavu zbourá, nahradí 18 nových bytových domů. „Postaveno bude 89 bytů 2+kk a 106 bytů 1+kk. Rozměry bytů budou 2+kk cca 46 m2 a 1+kk cca 32 m2. V přízemí některých domů budou místo bytů nebytové prostory pro služby,“ přiblížil radní David Šlouf s tím, že záměrem je i doplnit existující projekt o výstavbu dalšího bytového domu s většími byty 3+kk nebo 3+1 pro rodiny s dětmi.

Chtějí zachovat osobitý ráz

Město chce v Zátiší zachovat jeho osobitý charakter, tedy zástavbu s menšími třípodlažními bytovými domy obklopenými vzrostlou zelení. „Kromě bydlení tam budou prostory pro obchod i dostatek parkovacích míst, stejně tak tam nabídneme sociální služby a prostory pro komunitní aktivity,“ uvedl Šlouf.

Projekt za asi 310 milionů korun je rozdělený do tří etap, v prvním vznikne do konce roku 2021 na 80 ze 192 bytů. „Všem bydlícím, kteří nedluží na nájemném a řádně plní své povinnosti nájemce, nabídneme náhradní byt s tím, že občanům, kteří zde bydlí dlouhodobě, nabídneme možnost volby, zda chtějí zůstat v lokalitě nebo se přestěhovat do městského bytu jinde,“ doplnil vedoucí bytového odboru Zdeněk Švarc. První obyvatelé, kterých žije v Zátiší asi 210,  se z lokality začnou stěhovat do náhradních bytů koncem roku.

Projekt městského bydlení s doprovodem sociálních a dalších služeb je zatím v Česku jedinečný. „Nabídne kvalitní komunální bydlení pro široké sociální spektrum občanů. Plzeň tak zastaví nepříznivý vývoj a omezí rizika vzniku segregace v lokalitě Zátiší. Zároveň se město zavazuje nevytvářet nová vyčleněná místa pouhým přeskupením obyvatel pobírajících dávky v hmotné nouzi do jiných částí města,“ dodal Luděk Sýkora z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

 VIDEO: Paní Alena skončila s dětmi na ulici, pomohlo jí podporované bydlení.

 

Fotogalerie
9 fotografií