Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Boj se suchem v Česku: Skoro 60 obcí omezilo přístup k vodě

Autor: ČTK, vei - 
15. srpna 2018
13:22

Omezení nakládání s vodou vydalo kvůli současnému suchu už 57 úřadů obcí s rozšířenou působností. Jde například o zákaz napouštění bazénů nebo zalévání zahrad z veřejných zdrojů. Ministerstvo životního prostředí připravuje jednání krizové skupiny, kde by se měl projednat další postup státu. Dnes o tom ministr Richard Brabec (ANO) informoval vládu. Blesk Zprávy mají materiál, který předložila vládě Andreje Babiše (ANO) ministerstva zemědělství a životního prostředí, k dispozici. Nedostatek pitné vody pro obyvatele podle překládané zprávy nehrozí.

Situace není kritická ani podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Novinářům před jednáním vlády řekl, že kabinet ale chce vyslechnout a zhodnotit informace a připravovat opatření k zmírnění dopadů sucha.

Podle materiálu byl letošní červenec o skoro dva stupně Celsia teplejší než průměr mezi lety 1981 a 2010, což bylo 20,2 °C. Srážky byly méně než poloviční, oproti normálu. „Byl však významný rozdíl mezi Čechami, kde spadlo pouhých 37 procent, a Moravou, kde srážkové úhrny odpovídaly 70 procentům normálního stavu. Vyšší hodnota spadlých srážek na území Moravy byla způsobena jedinou významnější srážkovou epizodou v červenci, která se vyskytla na severovýchodě Moravy,“ uvádí materiál.

V řekách je podle předkládané zprávy mezi pěti a 40 procenty vody, která je pro toto období obvyklá. Nejzávažnější situace je na povodí Labe a Ohře.

U podzemních vod se situace nemění, zhoršení je pouze v povodí Labe od Orlice po Jizeru, na Lužnici a horní Ohři. „Vyhodnocení podzemních vod ukazuje, že u 70 procent mělkých vrtů se tento stav pohybuje na úrovni silného až mimořádného sucha,“ uvádějí ministerstva. Proti roku 2015, kdy bylo sucho enormní, je horší situace v povodí Jizery a Sázavy.

Zlepšení v nedohlednu

Stát očekává, že se situace na většině území ČR bude dál zhoršovat. Problémy se zásobováním vodou by mohly být u obcí, které jsou zásobované z malých zdrojů. U větších problém nehrozí. Ministerstva spolupracují na vytvoření novely vodního zákona, která by se zaměřila právě na sucho.

„Zásadní je, že díky vhodné manipulaci na vodních nádržích není v tuto chvíli v ohrožení zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Například Želivka v současnosti zásobuje vodou už každého osmého obyvatele České republiky,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Ministerstvo životního prostředí, které řídí Richard Brabec (ANO),vyčlenilo na boj se suchem z evropského Operačního programu životního prostředí 13,5 miliardy korun. Skoro 7,5 miliardy korun by mělo jít na financování obnovy a efektivního využívání zdrojů pitné vody, včetně obnovy vodárenské infrastruktury.

Na program hospodaření s vodou, tzv. Dešťovku, bylo podáno 4800 žádostí za 233 milionů korun. Tento program je financovaný z národních peněz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa