Podnět k nové diskuzi o rušení nočního klidu vyvolal dopis na magistrát. Ten odeslal radní pro bezpečnost Ivan Solil (ČSSD). Podle něj je situace v centru města v posledních letech neudržitelná.

„Centrum Prahy již není vnímáno jako výkladní skříň České republiky. Jeho image je bohužel levný alkohol, večírky až do rána, dobré pivo a naprosto minimální dohled ze strany obecní policie,“ uvedl Solil v dopisu radě.

Zavedení jednotné maximální otevírací doby je podle Solila poslední možnost, jak bujaré noční večírky v centru metropole omezit, protože městští strážníci i kvůli nízkému počtu nejsou schopni dostatečně kontrolovat dodržování nočního klidu.

Neúnosná situace

Podle návrhu Prahy 1 by se omezení týkalo podniků v Dlouhé ulici, Dušní, Jakubské, Kozí, Malé Štupartské, Masné, Michalské, Rybné a V Kolkovně. Nová vyhláška by se podle odhadů dotkla více než stovky podniků. Musely by zavírat ve 02:00 a ve dnech předcházejících pracovnímu volnu ve 03:00.

Praha 1 chce omezit otevírací dobu nočních podniků v centru.
Autor: David Malík

Vedení Prahy 1 návrh vyhlášky na základě rozhodnutí zastupitelstva odeslalo na magistrát už v roce 2014, nikdy však podle Solila nedostalo žádnou odpověď. Součástí pražské rady je od roku 2016 místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD). Ten ČTK sdělil, že téma hodlá co nejdříve na radě otevřít, protože situace v centru je neúnosná.

Radnice první městské části dlouhodobě řeší problémy, které vznikají v důsledku turistického ruchu a kterým čelí i jiná evropská města. Kromě alkoholových zájezdů ze západní Evropy a USA šlo v minulosti například o vozítka segway, která magistrát pomocí změny zákona zakázal. Záhy je vystřídaly takzvané elektrické koloběžky, které víc než koloběžky připomínají mopedy. V poslední době se v centru začaly objevovat takzvaná pivní kola, tedy pojízdné bary, které blokují dopravu.

Fotogalerie
5 fotografií