Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mami, napálili mě.“ Matka jedné z žen obviněných z vraždy bratra Kim Čong-una prolomila mlčení

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. srpna 2018
17:45

Indonésanka Siti Aisyahová a Vietnamka Doan Thi Huong byly obviněné z vraždy Kim Čong-nama, nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Proces s nimi pomalu končí a soudce připravuje rozsudek, měl by být znám už tento týden. Po měsících mlčení se matka Aisyahová rozhodla promluvit s tiskem. Věří v dceřinu nevinu, přestože se k ní ze začátku odmítala hlásit, informoval deník Guardian.

Aisyahová odjela do Malajsie s tím, že se stane televizní hvězdou, místo toho jsou teď s Huong obviněné, že společně s dalšími Severokorejci zavraždily Kim Čong-nama. Ženy byly zadrženy krátce po činu v pondělí 13. února 2017. Kim Jong-nam zemřel dvě hodiny poté, co mu v rušných prostorách letištního terminálu v Kuala Lumpuru vstříkly a vetřely do obličeje nervový plyn VX.

Matka se k obviněné dceři nehlásila

Obhajoba ale dodává, že ženy neměly žádný motiv. Myslely si prý, že se jedná o kanadský žert, který nahrává skrytá kamera. Za nevinu Aisyahové už prosil její otec, nyní konečně vystoupila i její matka Benah, která se k dceři po jejím obvinění odmítala hlásit.

„Už ji ani neznám,“ prohlásila, když se na dceřin osud vyptávala recepční u lékaře. „Nebyla jsem připravená na otázky lidí, nevěděla jsem, jak reagovat. Všude psali, že je Siti severokorejskou agentkou,“ brání se Benah. Přiznala však, že nemůže spát a dlouhé hodiny tráví v modlitbách, přeje si, aby se dcera v pořádku vrátila domů. „Ta obvinění jsou hrozná a neskutečná, Siti mi všechno vysvětlila,“ tvrdí matka.

Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci.  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Místo žertíku vražda

Ženy si pravidelně telefonují. „Řekla mi: Mami, napálili mě. Tvrdili, že mám roli v zábavné show, co točí kanadské žerty. Věřila jsem jim. Měly jsme lidem stříkat vodu do očí. Všechno na nás navlékli,“ sdělila Benah reportérům. I právníci Aisyahové a Huong předložili důkazy, že ženy dostaly zaplaceno za podobné žertíky, které měly provádět na letištích, v hotelech a nákupních střediscích.

Gúi Sun Seng, právník Aisyahové, je přesvědčen o tom, že jeho klientka bude propuštěná. Důkazní materiál je podle něho neúplný a neprokazuje, že by napadla Kim Čong-nama. Ani záznam z bezpečnostních kamer není jednoznačný. Svou obhajobu také staví na tom, že se na jejím oblečení nenašly stopy použitého toxinu. „O její nevině svědčí i to, že se nepokusila utéct ze země, z letiště šla nakupovat a pak domů,“ řekl Seng.

Rodina věří v její nevinu

Podle Benah se její dcera snaží zachovat klid a nepanikařit, soud by měl ve čtvrtek 16. srpna oznámit, zda ženy budou propuštěny. Pokud budou shledány vinnými, hrozí jim trest smrti. „Naše telefonáty trvají jen 5 minut, delší hovory jí nepovolí. Naposledy jsem ji viděla loni v lednu, když nám přijela oznámit, že dostala roli v televizi,“ řekla matka obviněné.

„Je ze mě herečka, dostala jsem roli v show s kanadskými žertíky,“ citovala Benah dceřina slova. „Ujistila jsem se, že je vše v souladu s islámem, a sdílela jsem její radost. Pak jsem ji viděla v televizi, jen ne tak, jak jsem očekávala,“ uvedla Benah. „Věřím, že ji propustí, je nevinná,“ dodala na závěr.

Odstranil Kim Čong-un svého bratra?

Indonésanku „drží nad vodou“ kontakt s rodinou, Vietnamka Huong je prý na tom hůře, nemá komu zavolat a nikdo za ní nepřijel. Pochází z chudé rodiny. Otec je školník a matka zemřela, když byla malá. Novináři Guardianu se pokusili spojit s její rodinou, ale vietnamské úřady to nedovolily.

Kim Jong-nam, nejstarší syn zesnulého Kim Čong-ila, žil před svou smrtí řadu let v zahraničí poté, co v KLDR upadl v nemilost. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády. Malajsijští oficiální činitelé nikdy KLDR oficiálně neobvinili z účasti na vraždě Kim Jong-nama a dali jasně najevo, že soud nechtějí politizovat.

 

Zobrazit celou diskusi