Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Krvavé střety v Afghánistánu. V boji mezi vládou a Tálibánem zemřelo přes 300 lidí

Autor: base, ČTK - 
13. srpna 2018
14:53

V boji afghánské vlády a radikálního hnutí Tálibán o město Ghazní od pátku dosud zemřelo přes 100 členů bezpečnostních sil, nejméně 20 civilistů a 194 tálibů. Informovalo o tom v pondělí afghánské ministerstvo obrany. Vláda na místo vyslala speciální jednotky, s koordinací boje pomáhají i americké speciální jednotky, napsala agentura Reuters. Pomalá reakce vlády ve městě, kde hnutí Tálibán málem převzalo kontrolu, vyvolalo prudkou reakci veřejnosti.

Vládu útok podle diplomatů sídlících v Kábulu zaskočil. Prezident Ašraf Ghaní veřejně reagoval až po 72 hodinách - oznámil na twitteru, že do města budou vyslány posily. Představitelé města přitom vládu před bezpečnostním rizikem útoku celé měsíce varovali. Událost a pomalá reakce vlády vyvolaly prudkou reakci veřejnosti. Někteří přispěvatelé na sociálních sítích volají po tom, aby Ghaní odstoupil.

Zprávy z Ghazní jsou stále kusé, protože tálibové zničili telekomunikační věž. Svědkové popsali ve zpravodajské televizi Tolo News velké krveprolití a ničení města.

Zatímco americká i afghánská strana v neděli uvedly, že drží všechna strategická místa ve městě, lidé z Ghazní vidí věc jinak.

„Vláda má pod kontrolou jen sídlo guvernéra, policie a rozvědky. Tálibán se je snaží dobýt,“ řekl agentuře Reuters místní poslanec. Islamisté se podle reportéra AFP na místě vůbec neskrývají, nýbrž se jím volně pohybují, mají pod kontrolou několik policejních stanovišť a zapalují vládní úřady.

Islamisté se usadili v obytných čtvrtích, kde bourají zdi, aby se mohli městem snadněji pohybovat. Jakýkoli zásah bezpečnostních sil proti nim komplikuje přítomnost civilistů. „Ozbrojenci vědí, že naše síly neútočí na civilisty, a tak při pohybu městem, při němž zapalují budovy, užívají mladé muže jako lidské štíty,“ uvedly v pondělí afghánské úřady.

Povstalci ovládli také okresy Chavádža Omarí na sever od města Ghazní a Adžrastán na západě provincie Ghazní, odkud úřady hlásí desítky mrtvých či nezvěstných členů afghánských bezpečnostních složek.


Útok na Ghazní je nejsilnějším úderem Tálibánu od května, kdy ozbrojenci téměř dobyli město Faráh na západě Afghánistánu, a zmařil naději na mírové rozhovory, která se vynořila po třídenním příměří během muslimského svátku íd al-fitr.

V roce 2015 se Tálibánu povedlo nakrátko obsadit třistatisícové město Kunduz na severu země, v roce 2016 Tálibán útok zopakoval a nebyl daleko od úspěchu.

VIDEO: Záběry ukazují postup bojovníků Tálibánu do centra severoafghánského města Kunduz:

Video  Video zveřejněné Tálibánem, které zachycuje postup bojovníků Tálibánu do centra severoafghánského města Kunduz  - Reuters
Video se připravuje ...