Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vedro a sucho nám sáhne do peněženek: Kolik si připlatíme za pečivo, pivo, vejce či maso?

Autor: Ivo Horváth - 
20. srpna 2018
05:31

Z účtenek za nákup pečiva, masa či vajec se nám zřejmě již brzy protočí panenky. A připlatit si budeme muset i za dobře vychlazený ležák po obědě či večeři. Slabá úroda způsobená vedrem a suchem, ale i další vlivy, jako je třeba růst platů, se totiž v cenách jídla musejí nutně promítnout.

Zdražení pečiva je téměř jisté. „V České republice je velké sucho, zemědělci mají menší výnosy a cena obilí proto roste. A potažmo se musejí zvednout i ceny mouky. A to se promítne také v pekárenském zboží, které se bude muset zdražovat i kvůli vyšším mzdám. Pekařina je totiž hodně pracná a lidských sil je tam mnoho,“ říká Jaroslav Chochole ze Společenství mlynářů a pekařů. Upozorňuje, že situaci nepomůže ani podobně špatná úroda na Ukrajině, ve Francii či Německu. Podle místopředsedy zemského svazu saských zemědělců Wolfganga Vogela se očekává nižší výnos pšenice, ječmene a řepky o 30 - 50 procent.

Přestože je úroda slabší než loni, rozhodně nehrozí nedostatek. „Česká republika je například v produkci pšenice i dalších obilovin trvale vysoce přebytková. A i když úroda nebude dostatečně velká, tak pořád bude množství obilovin na domácím trhu dostatečné,“ upozorňuje zemědělský analytik Petr Havel.

Zvyšování cen ale jistojistě přijde. Je totiž vhodná doba zdražit, i když to nemusí být přímo kvůli suchu. „Nejde ani tak o nějaké navyšování marží. Ceny rohlíků, chleba i housek jsou jakýmsi tahákem maloobchodních řetězců na spotřebitele, takže je drží co nejníže. A pekárny tak nemají dostatečný zisk ani pro svůj rozvoj,“ říká Havel. Výrobci musejí nutně investovat do technologií a víc také do lidí, protože je nedostatek pracovníků na trhu. Podle Havla se toho ale na sucho a malou úrodu svádí více, než jaká je realita.

„Někteří zemědělci se nechali slyšet, že budou muset kvůli suchu a souvisejícímu nedostatku krmiva snižovat stavy domácích zvířat. Já to ale tak dramaticky nevidím. Zemědělci si totiž při nedostatku sena či vyschlé pastvy krmivo mohou dokoupit, což se jim pořád vyplatí – jejich dotace jsou totiž přímo úměrné velikosti jejich stáda.“ To vše ale na druhou stranu znamená, že bude muset podražit i maso. I růst cen však má své limity. A hodně záleží na tom, jaké ceny jsou ještě ochotni respektovat spotřebitelé.

Podívejte se do galerie, za co si připlatíme!

stacho ( 20. srpna 2018 06:56 )

Nenažrané bes.tie si vždy najdou příležitost proč zdražovat.. ..

asijo ( 20. srpna 2018 05:43 )

Stejně by se zdražilo,takto mají aspoň důvod.

Zobrazit celou diskusi